Ultimele Știri

Iohannis, critici la adresa domeniului Sănătății: ”Cred că avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție”

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţin luni, 5 octombrie, o alocuţiune în cadrul seminarului „Resursele umane în sănătate – dialog asupra politicilor de sănătate”, organizat la Cotroceni. În cadrul acesteia, președintele a criticat strategiile sistemului sanitar și a evidențiat necesitatea eliminării corupției din cadrul cadrul acestuia.

Iohannis a discutat despre plecarea în număr mare a medicilor din țară în străinătate, fenomen la acre țara asistă cu ”îngrijorare și neputință”.

”Autoritățile responsabile, și îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să țină medicii acasă. Și tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor și, aș adăuga, a curajului de a asuma responsabilități”.

Președintele consideră că plecarea personalului medical este cauzată și de ”lipsa fondurilor, a perspectivelor și a curajului de a asuma responsabilități”.

”Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilitățile sistemului sanitar, care nu țin doar de modul în care sunt cheltuiți banii publici, și așa puțini, ci și de schimbările frecvente de legislație, de organizare și management sau de soluții parțiale și conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple fațete și cu adevăruri diferite”.

Acesta a trage atenția asupra faptului că România are nevoie de piloni puternici în sistemul sanitar, fără aceștia fiecare măsură dovedindu-se inutilă.

”În primul rând, cred că avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție – mare sau mică, la orice nivel și de orice fel. Pur și simplu fără corupție. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifică, dar nici nu încurajează corupția.

În al doilea rând, avem nevoie de un sistem care răsplătește valoarea, inclusiv sau mai ales material și stimulează performanța, fie că vorbim de medicii de renume care au salvat sute și sute de vieți, fie de tinerii studenți sau rezidenți care se dedică acestei meserii nobile.

Acestea sunt două fațete ale aceleiași probleme. Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit și bine plătit, de la care pacienții au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate și servicii de calitate”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*