Ultimele Știri

Iohannis cere reexaminarea legii prin care Avram Iancu devine erou naţional

Avram Iancu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu.

După ce Legea iniţiată de Crin Antonescu pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, a fost adoptată de Senat, Klaus Iohannis a refuzat să o promulge din cauza procedurilor care nu ar respecta actul legislativ într-un mod adecvat, cerând camerei decizionale să reexamineze legea.

„Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru națiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât și pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate”.

Printre motivele invocate se regăseşte faptul că legea cu un singur articol trebuie să reprezinte un act juridic de putere determinat de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu, iar acest lucru nu este îndeplinit de acest act legislativ.

„Considerăm că recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

„O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român”.

 

În opinia preşedintelui, „pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului”. 

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în 25 februarie, în calitate de for decizional, cu 320 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 10 abţineri, prevede doar un singur articol:

„Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, se conferă fostului conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania titlul onorific de Martir si Erou al Naţiunii Române”.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Iohannis cere reexaminarea legii prin care Avram Iancu devine erou naţional

  1. Imi pare rau ca l-am votat pe asta. Se vede ca nu este pt romani si Romania dupa cum se poarta de la castigarea alegrilor… Cum a venit tot asa il va da jos romanii

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*