Ultimele Știri

Iohannis: Boala sistemului de educaţie românesc este ”reformita cronică”

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, 120 de elevi, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. În cadrul acestei întâlniri, președintele a discutat despre starea educației, pe care a catalogat-o ca fiind bolnavă de ”reformită cronică”.

Iohannis le-a spus celor invitați că România are nevoie de cetățeni activi în politică, tocmai de aceea dorința de a fi auziți a tinerilor trebuie ”sprijinită și promovată”.

„Societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică. Mulţi tineri încep să îşi dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiţie esenţială de funcţionare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinţa dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze şi în etapa maturizării. Avem nevoie de cetăţeni activi în politică, în societatea civilă, în comunităţile locale şi în toate instituţiile şi organizaţiile din România. De aceea, dorinţa voastră de a fi auziţi este complet îndreptăţită şi trebuie stimulată, sprijinită şi promovată în şcoală şi în societate”, le-a spus Iohannis participanţilor.

Iohannis a afirmat că o problemă a României în domeniul educaţiei nu este lipsa reformelor, ci numărul mare de tentative făcute de toţi foştii miniştri, el dorindu-şi în schimb o reformă „profundă”.

„Din păcate, boala sistemului de educaţie românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la revoluţie încoace. Am avut mulţi, foarte mulţi miniştri ai educaţiei şi fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală şi ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate şi care dau rezultate”, a mai spus preşedintele.

Cu această ocazie, Iohannis a reluat apelul său la o reformă reală a sistemului. „Educaţia este proiectul meu de ţară”, a spus preşedintele.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*