Ultimele Știri

Iohannis: ”Am dorit că 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi exterior”

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs, la Parlament, la un an după preluarea mandatului de președinte al României.

În fața plenului reunit al legislativului, Iohannis a făcut un bilanț al anului 2015, în ceea ce privește principalele măsuri politice care au fost adoptate în plan intern și extern, și a enunțat direcțiile pe care dorește să le urmeze România în anul care urmează.

„Domnule preşedinte al Senatului, doamnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor parlamentari, stimaţi invitaţi, doamnelor şi domnilor,

Am ţinut să vin în faţă dvs. la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilanţ sec, ci că gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci de la aceeaşi tribună despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care le asum în modul de a face politică. Convingerea mea pronfunda este că marile proiecte ale unei naţiuni pot fi împlinite doar dacă se spijină pe un fundament altcatuit din valori şi norme de politică asumate. Acest fundament are nevoie de reconstrucţie. Am dorit că 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi exterior.

În plan intern, prima mea promisiune a fost de a face o altfel de politică în România. Am considerat că acest lucru începe şi cu preşedintele, al cărui rol e să fie generator nu de tensiune, ci de echilibru. Recâştigarea normalităţii în interior porneşte de la redescoperirea dialogului, deschiderea către societatea civilă, relaţii instituţionale corecte, dincolo de pasiuni. Într-un an a devenit firesc să avem consultări. Ştiu că de-a lungul acestui an, unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect, de ce nu intervin în forţă la adresa unor oameni politici, de ce nu răspund cu aceeaşi moneda. Onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns şi acestor întrebări”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*