Iohannis a promulgat legea privind executarea silită a conturilor partidelor

iohannis bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a promulgat legea prin care conturile partidelor nu puteau fi executate silit pe perioada campaniei electorale.

„Norma nou introdusă de legiuitor este corectă. Am promulgat această lege”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că legea pentru modificarea și completarea Legii 334 din 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale introduce o nouă normă, numită afectațiune specială, pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

„Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit”, a arătat șeful statului.

Iohannis a spus că atunci când este evaluată această nouă normă trebuie ținut cont de cel puțin două lucruri.

„Primul se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esență, dar există, numit migrația politică — politicieni care părăsesc un partid și trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid și înființează alt partid. Este foarte ușor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid și atunci putem să ne imaginăm situații în care competiția politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală. Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este articolul 8 din Constituție, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic și putem să citim că partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice. Or, în cazul în care contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice”, a explicat el.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *