Ultimele Știri

Învață cum să te protejezi corect de razele soarelui în timpul caniculei

Razele ultraviolete reprezintă doar 5% din razele solare care ajung pe pământ, dar sunt foarte puternice. Există mai multe tipuri de raze ultraviolete. În timp ce razele UVC sunt blocate de stratul de ozon, razele UVA și UVB ajung pe pământ și au efecte asupra pielii.

Razele UVB constituie 5% din radiațiile ultraviolete care ajung pe pământ. Sunt încărcate cu foarte multă energie și sunt oprite de nori și sticlă; ele pot pătrunde în epidermă. Ele sunt responsabile pentru bronz, dar și pentru arsuri solare, reacții alergice și cancer de piele. De aceea, este important să ne protejam pielea atât de razele UVA, cât și de cele UVB.

Iaurtul şi crema de gălbenele nu pot atenua arsurile pielii produse de soare. Mai mult, pot agrava orice afecţiune a pielii. Protecţia solară se impune chiar dacă nu faceţi plajă, având în vedere că radiaţiile pot cauza riduri sau chiar cancer de piele.

V_3.2-A-la-lumiere-de-la-science-#1_illu-1

În general, remediile populare – precum iaurtul, oţetul, frunzele de varză, crema cu gălbenele – nu pot trata arsurile solare, precum nu tratează nici alte boli de piele. Chiar dacă uneori există reacţii bune la aceste substanţe, nu avem voie să le înlocuim cu un tratament medical care se impune într-o situaţie periculoasă cu astfel de practici.

De reţinut este mai ales faptul că o cremă cu gălbenele vă poate agrava orice afecţiune a pielii şi nu trebuie folosită în nici un caz pentru cei care au diferite alergii.

Majoritatea acestor remedii, chiar dacă au anumite proprietăţi tămăduitoare, pot irita pielea sau pot genera dermatite de contact, care vor fi mult mai greu de tratat când avem deja o piele arsă de la soare, de exemplu.

Cum tratăm corect arsurile solare

De aceea, în funcţie de cât de gravă este arsura produsă de soare, recomand în primul rând o vizită la medicul dermatolog, mai ales pentru persoanele care au deja leziuni care supurează sau sângerează.

Pentru leziunile mai puţin grave de atât, pielea trebuie să fie calmată imediat după expunerea la soare cu loţiuni calmante care au un conţinut mare de apă şi cu creme reparatorii cu alantoină, cu vitamine (vitamina A, C, E) şi substanţe antiinflamatoare care se găsesc în orice farmacie.

Ca şi în cazul cremelor de protecţie solară, loţiunile calmante sau „apres sun” e bine să fie cumpărate din farmacii, întrucât ingredientele sunt întotdeauna foarte bine testate şi au o activitate mai mare decât cele din cremele de la supermarket.

6077-003167

Folosiţi creme cu FPS, chiar dacă nu faceţi plajă

În ceea ce priveşte protecţia împotriva radiaţiilor, trebuie să ştiţi că hainele normale nu oferă o protecţie prea mare, de aceea este obligatoriu să ne dăm cu cremă de protecţie vara, chiar dacă nu mergem la plajă, însă stăm mai mult timp în soare îmbrăcaţi.

Când vorbim de ultraviolete, trebuie să ne gândim şi la riduri. Radiaţiile UV, în mod special ultravioletele de tip A, sunt responsabile pentru degradarea colagenului şi a elastinei, pentru tulburările de pigmentare, formarea ridurilor și a îmbătrânirii pielii, dar sunt principala cauză a formării cancerelor de piele.

De aceea, scopul nostru este atât protejarea pielii faţă de efectele nocive ale radiaţiei UV, cât şi combaterea acestora prin măsuri de rehidratare sau tratamente cu antioxidanţi.

Ce trebuie să conţină crema cu FPS

Se recomandă zilnic, aplicarea unui ser antioxidant după demachierea tenului sau duşul de dimineaţă, apoi aplicarea hidratării corespunzătoare şi protecţie solară. În acest fel vom avea un tratament corector împreună cu protecţie de 96-97% eficientă împotriva razelor soarelui.

S-a descoperit că o anumită combinaţie de substanţe ce absorb radiaţia ultravioletă, adică substanţe ce oferă protecţie chimică împotriva UVB, nu şi împotriva UVA, poate fi riscantă. Este vorba de combinaţii cu „Parsol 1789”, însă singură, această substanţă este sigură şi nu prezintă nici un risc.

Pentru siguranţă, încercaţi să folosiţi creme cu protecţie fizică: oxid de zinc sau oxid de titan, întrucât aceste substanţe nu irită şi sunt foarte sigure.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*