Ultimele Știri

Interviu: Ștefania Iacob, o speranță a muzicii FOLK

O lume plină de Breaking news-uri. La un moment dat eşti bulversat şi nu mai şti încotro să mergi. Şi totuşi, Smurdul presei romaneşti refuză să pună în prim plan apelurile repetate în legătură cu incendirea sufletelor celor care au participat la seara de folk organizată la Teatrul Mignon pe 26 ianuarie 2015.

Ştefania IACOB, Vasile MARDARE, Andrei PĂUNESCU, Radu PIETREANU, Marius MATACHE sunt responsabili pentru acest “incendiu” artistic. Nu-i mai pedepsiţi cu atâta indiferenţă, pentru că au incendiat, prin cântec, întreaga audienţă.

Motivul este unul cât se poate de clar: pe 26 ianuarie, la Teatrul Mignon, am avut ocazia de a înţelege că “să mai amânăm nu-i înţelept”, fiind nevoiţi “să recunoaştem în sfârşit”, că muzica folk nu “îmbătrâneşte” vreodată!

Să punem recompense pe albumele acestor artişti care au îndrăznit să facă din muzică artă, sfidând legile ratingului care te obligă să promovezi sexualitatea şi vulgaritatea. Vânaţi-le apariţiile şi lăsaţi-vă “arşi” de cântecele lor! Şi nu vă lăsaţi lipsiţi de speranţă dacă şi dumneavoastră veţi fi puşi în situaţia de a apela zadarnic Smurdul presei româneşti, pentru că, din lipsă de “resurse”, îşi focalizează atenţia asupra marilor dezastre din viaţa noastră de zi cu zi: corupţie, violenţă, sexualitate şi vulgaritate.

Ştefania Iacob este o domnişoară de 16 ani din Botoşani, care a contribuit din plin la acest “incendiu” artistic. Îi puteţi găsi puritatea şi sinceritatea din cântec prin intermediul albumului “De dorul ochilor căprui”. Nu neglijaţi, totodată, că “suspectul” Vasile Mardare are o nouă adresă: albumul “eu si prietenul meu 2 povestea continuă…”. Prindeţi-l, nu-l lăsaţi să “evadeze”!!!

Interviu Ştefania Iacob

– Bună Ştefania, îţi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi acorda acest interviu. Pentru început, te rog să-mi spui ceva despre albumul pe care l-ai lansat în luna mai, despre concertele din ţară şi din străinătate pe care le-ai avut până acum.

– Primul meu album – albumul meu de debut – a fost lansat cu trei zile înainte de a împlini 16 ani, pe 22 mai 2014 la Botoşani. Muzica celor opt piese de pe album îmi aparţine, versurile îi aparţin poetului Sorin Poclitaru din Gura Humorului, aranjamentul muzical a fost făcut de Florin Bejan. Am avut onoarea să colaborez cu un maestru. Cum spuneam, a avut un succes neaşteptat şi acest lucru mă motivează să merg mai departe şi să fac cu cât mai multă bucurie ceea ce fac şi acum.

– Cum a fost experienţa din Dublin?

– Experienţa din Dublin a fost una pe care n-am s-o uit niciodată pentru că am rămas impresionată de faptul că nişte oameni cu experienţă în muzica folk au considerat că eu la vârsta de 15 ani merit să merg să transmit un mesaj prin muzică celor plecaţi peste graniţe. A fost ceva inedit şi nu voi uita niciodată. Le mulţumesc tuturor celor care mi-au oferit ocazia să ajung acolo.

 

– Când te-ai apucat de muzica folk şi cum a evoluat această hotărâre?

– De muzica folk m-am apucat la vârsta de 12 ani, după ce a plecat Tatiana Stepa dintre noi. Ea mi-a fost un idol. La moartea ei mama mea mi-a arătat câteva înregistrări cu cântecele ei şi atunci când am ascultat, am considerat că ceea ce făcea ea este prea frumos ca să moară o dată cu ea şi că trebuie ca cineva să-i ducă visul mai departe. Atunci mi-am asumat eu această responsabilitate, care este puţin greşit spus responsabilitate, pentru că eu o fac cu inima-n palme şi mereu cânt cu sufletul în palme.

– Care au fost momentele pozitive şi obstacolele pe care le-ai întâlnit până acum de când te-ai apucat de muzica folk?

– Momente pozitive… Fiecare concert, fiecare ieşire, fiecare întâlnire cu cei cu mai multă experienţă decât mine în folk este un moment pozitiv! Fiecare impact al meu cu muzica folk este un moment pozitiv pentru că aceste momente se adună şi mă ajută să-mi construiesc o carieră. Momente dificile… nu ştiu dacă am întâlnit un moment în care să spun “nu mai pot”, “nu mai vreau”, pur şi simplu sunt acele emoţii pe care uneori le simţi ca o povară, dar până la urmă ajung a fi constructive. Deocamdată momente negative mă bucur că nu am întâlnit. Totul este frumos şi totul mă bucură.

– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?

– În primul rând mama a contribuit foarte mult de la început până acum şi cred că şi peste zece ani va fi tot alături de mine dacă voi continua să cânt tot folk. Ei îi mulţumesc foarte mult că este alături şi chiar este un om special în viaţa mea. Este o prietenă, un susţinător, un fan şi un părinte foarte bun.

Apoi sunt folkiştii şi cei din această lume artistică. Aici pot să-i amintesc pe Sorin Poclitaru în primul rând, care îmi este alături foarte mult, Vasile Mardare – cred că o să-l ţin minte toată viaţa cât de mult mă sprijină şi mă ajută şi este o onoare că un om cu atât de multă experienţă crede în mine, şi fiecare folkist cu care am cântat într-un concert mi-a pus câte o cărămidă la temelia carierei pe care eu vreau să o construiesc.

Am cântat cu foarte mulţi folkişti: cu Emeric Imre, cu Ducu Bertzi, cu Mircea Baniciu, cu Mircea Vintilă, uneori şi în deschiderea spectacolelor lor, cu Andrei Păunescu tocmai am cântat. Sunt mulţi oameni pe care poate omit să-i menţionez.

– În afară de muzică, mai ai şi alte pasiuni?

– Da, cel puţin în momentul acesta când sunt în clasa a X-a şi acum eu sunt hotărâtă să dau la litere. Mă pasionează foarte mult lectura şi de aceea aş vrea ca drumul meu să mă întâlnesc cât mai des cu litere, de aceea voi munci să ajung acolo. Mă pasionează lectura, limba engleză. Sunt translator de câţiva ani pentru un grup de medici americani care vin în Botoşani şi fac voluntariat. În principiu acestea sunt lucrurile cu care îmi ocup timpul.

– Dacă ar fi să alegi un cântec, un cuvânt sau o carte care să te caracterizeze, ce ai alege?

– “Sunt doar un om mic ce-nvaţă să zboare, nu-mi frângeţi zborul şi nu-mi fiţi străini. Din sufletul meu ies în stradă lumini. Nu mă călcaţi oameni mari în picioare”.

– Îţi mulţumesc pentru timpul acordat şi să străluceşti de fiecare dată!

– Mulţumesc mult.

Comentarii prin Facebook

3 Comentarii on Interviu: Ștefania Iacob, o speranță a muzicii FOLK

  1. Adrian-Vladimir Costea // 27 ianuarie 2015 at 16:09 // Răspunde

    Puteti viziona interviul, impreuna cu cantecele pe care Stefania le-a cantat la Teatrul Mignon la urmatoarea adresa: https://www.youtube.com/watch?v=Lt2vsJkNZZ4&feature=youtu.be

  2. Adrian-Vladimir Costea // 27 ianuarie 2015 at 16:19 // Răspunde
  3. „La un moment dat eşti bulversat şi nu mai şti încotro să mergi.”
    Se scrie „nu mai ştii”.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*