Ultimele Știri

INTERVIU: Republica Moldova își alege calea în configurația conflictelor internaționale dintre Europa și Rusia

Tânărul analist politic Dan Nicu, basarabeanul care studiază în București de când România a devenit membră a Uniunii Europene ne explică importanța alegerilor parlamentare și pașii pe care Republica Moldova ar trebui să-i urmeze pentru a parcurge același curs european, configurația conflictelor din Transnistria și Donbass, dar și avantajele și dezavantajele Unirii celor două state românești.

 • Cum vezi situația politică din Republica Moldova înainte de alegeri?

Situația politică în mare parte este divizată. Caracteristică printr-o ascensiune a stângii sau chiar a partidelor de extremă stânga,  precum Partidul Socialist al lui Igor Dodon sau Partidul Patria al lui Renato Usatîi. Comuniștii se află într-un declin, dar cu toate astea ei rămân pe primul loc în preferințele moldovenilor, dar vor avea cu mult mai puține procente decât data trecută.

 • De ce continuă comuniștii să fie în topul preferințelor electorale?

În mare parte datorită nostalgiei după spațiul ex-sovietic, care exită în rândul populației în etate. Majoritatea alegătorilor Partidului Comuniștilor sunt oameni în vârstă, dar și o parte din populația alogenă, vorbitoare de limbă rusă, care îi susține în continuare din motive ideologice.

 • Ce înseamnă pentru Republica Moldova aceste alegeri parlamentare?

O alegere definitivă între est și vest, între spațiul eurasiatic reprezentat de Rusia și Uniunea Vamală și de partea cealaltă Uniunea Europeană. Dacă se va păstra o coaliție pro-occidentală la conducere, Republica Moldova se va plasa pe o tendință de apropiere de UE și România. Mai ales România devine partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova, iar această interconectare va păstra tendința integrării în UE, drum care va deveni ireversibil în următorii 4 ani și ulterior.

 • Ce s-ar întâmpla dacă ar fi un scenariu invers decât cel parcursul european?

Nu cred că un aemenea scenariu ar fi valabil pentru mult timp, fiindcă nu ar fi tolerat de populația activă a societății din RM. Chiar și acum dacă s-ar schimba puterea la Chișinău, majoritatea celor care sunt tineri nu ar vedea cu ochi buni o asemenea evoluție, iar nu va fi neapărat un 7 aprilie violent, dar cred că vor fi proteste, vor fi manifestări stradale și vom avea un scenariu prin care oricum populația va decide apropierea de Europa.

Dan Nicu

 • Vezi Unirea necondiționată sau doar în cadrul UE?

Eu îmi doresc Unirea Republicii Moldova cu România. Oricum unirea o să se realizeze în cadrul UE, pentru că România este membrul UE și dacă va fi să se unească cu RM, atunci Moldova va deveni automat teritoriu european. Dar pentru ca Unirea să se realizeze e nevoie să se convingă o mare parte din populația Republicii Moldova. Acolo este problema și ar fi bine ca moldovenii să realizeze necesitatea acestui fapt și să-și dorească să susțină asta în cadrul unui vot, unui referendum, asta ar fi calea de urmat.

Integrarea europeană a Moldovei ca stat independent este foarte dificilă, pentru că aderarea țărilor din Europa de Est a fost precedată de fiecare dată de integrarea acestui stat mai întâi în NATO, integrându-se acestea în NATO, au beneficiat de o siguranță a securității, și atunci aici au putut veni investiții străine majore, iar prin aceste investiții străine s-au creat locuri de muncă și s-a asigurat o creștere economică de natură să atenueze șocul integrării europene pentru economiile acestor state.

De accea este necesară intregrare în NATO mai întâi, dar RM are politica neutralității permanente, are conflictul transnistrean pe teritoriul său și pare că nici nu-și dorește integrarea în NATO conform ultimelor declarații ale premierului Iurie Leancă. Iar în aceste condițiile nu văd cu s-ar putea face aderarea la UE fără ca să se deprecieze economia și nivelul de trai al populației RM, pentru că aderarea presupune scădearea economiei cu o treime îndeosebi în primii doi ani, este o analiză a fundației.  Totuși dacă RM își dorește intregrarea europeană, ar trebui să-și dorească în primul rând și aderarea în NATO, iar Unirea cu România, dacă s-ar produce ar rezolva problema oarecum.

 • Cum ar fi arătat Basarabia acum ca parte a României? Ar fi și Transnistria?

Cu o economie mai dezvoltată, cu o infrastructură mai dezvoltată, un nivel de trai mai înalt al populației și nu ar fi existat aceste crize în țară, care au în mare parte identitate regională românească, care încă sub influența vechii ideologii sovietice, încă se mai menține ideea de existență a două popoare, România și Moldova.

Moldova s-ar situa în acest moment la nivelul Moldovei de aici, chiar dacă nivelul părții moldovei din România actuală este mai mare puțin decât a RM, la nivel de PIB, indicatori macro-economici, putere de cumpărare. Dacă RM ar fi fost parte a României, moldovenii ar fi beneficiat de aceleași standarde economice și de nivel de trai.

Aici este marea problemă. Eu cred în posibilitatea includerii Transnistriei în cadrul României Mari, dar ar trebui să se găsească o formulă pentru a negocia acest teritoriu cu Ucraina în schimbul unor concesii pentru drepturi mai mari oferite populației româneaști și regiunile Cernăuți și Sudul Basarabiei.

 • La Chișinău există voință politică unionistă?

Unirea poate fi realizată, dacă există voință politică din ambele state. Sincer, nu cred că există acum factori de decizie care și-ar dori acest lucru, dar prevăd că peste câțiva ani s-ar putea ajunge la un asemenea aspect, prin apariția unor tineri politicieni cu viziuni românești, care să fie dispuși să renunțe la statutul de stat independent și să facă pasul spre unificare, chiar dacă acest lucru nu este ușor.

 • Este în putere România să suporte cheltuielile unei eventuale uniri?

Ar fi absolut capabilă, mai ales cu ajutorul asistenței europene, adică o parte din fondurile de restructurare pe care România le atrage pentru dezvoltarea internă a României, ar fi redirecționate, precum și fondurile de investiții pe care le are la dispoziție din bugetul României. Dar nu ar trebui să uite faptul că și în RM există o mulțime de oportunități de dezvoltare care nu au fost exploatate, de exemplu industria alimentară, industria ușoară, agricultura, care ar aduce beneficii într-un timp relativ scurt și România chiar ar putea beneficia ulterior în urma Unirii.

 • Ce părere ai despre situația conflictului transnistrean? Dar cel din Estul Ucrainei?

Transnistria ca structură statală nerecunoscută există pentru a satisface interesele geo-politice ale Rusiei în această zonă. Acolo există militari ruși, există un for decizional rus, există mult armament și unitățile militare ale Armatei a 14-a, precum și structruri locale ale așa numitor autorități nistrene, care sunt la fel înarmate. Rezolvarea pe viitor a acestui conflict depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, de consecințele conflictului din Donbas, fiindcă Rusia nu pare dispusă să renunțe prea curând la Transnistria, numai în cazul în care s-ar veda complet învinsă în Ucraina.

 • Cât de interesată este Rusia în continuare de Republica Moldova?

Rusia este interesată de Moldova pentru că este o fostă colonie rusească, fostă parte a imperiului rus, cât și în cadrul URSS, iar Rusia își dorește refacerea spațiului ei de influență până la granițele de vest ale fostei URSS, care au fost, din păcate, la Prut și nu pe Nistru. Nu trebuie să uităm că Republicii Moldova i s-a propus diferite scenarii de federalizare, prin care ar fi constrâns Chișinăul să împartă puterea cu Tiraspolul, astfel încât i-ar fi dată suficientă putere Transnistriei de a putea bloca orice decizie a politicii externe orientată spre UE sau România. Trebuie să înțelegem că Transnistria este precum Abhazia și Osetia de Sud, prin care se mențin fostele state sovietice sub influență rusească. 

 • Sunt din ce în ce mai mari șansele de o posibilă transnistrizare a Donbasului, unde crezi că a greșit Kievul sau Europa?

Partea de est a Donbasului cu orașul Donețk și Lugansk nu sunt controlate încă de ucraineni, dar războiul acolo continuă și au ca obiectiv să restabilească controlul asupra întregii regiuni, pentru că  Kievul nu va renunța la această parte a teritoriului său. Greșeala autorităților de la Kiev a  constat în faptul că au fost inactivi o perioadă în contracararea acestui conflict militar, fiindcă a avut loc o schimbare de regim, a fost o anumită perioadă de anarhie și haos.

Totuși se observă că ucraineni mențin linia de apărare, după ce au reușit să elibereze până acum o mare parte din satele și orașele care erau sub control separatist. Aceste succese ale Kievului în această campanie de recuperare a teritoriului are drept miza să pună presiune la nivel internațional, astfel încât sancțiunile asupra Rusiei să aibă un efect puternic, iar Moscova să pară mai dispusă la negocieri sau chiar de a se retrage din regiune.

Dan Nicu și Doru Dndiu

 • Care sunt pronosticurile tale pentru accederea partidelor în Parlamentul Republicii Moldova?

În Parlamentul Republicii Moldova cred că vor accede Partidul Comunist cu între 20 și 30% dintre voturi, Partidul Liberal Democrat cu 20%, Partidul Democrat cu 15%, Partidul Liberal cu 10% și Partidul Socialiștilor cu aproape 10%, dar poate deveni deputat și jurnalistul Oleg Brega, pentru că 30.000 de voturi poate acumula, necesare pentru a depăși pragul electoral a unui candidat independent de 2%.

 • Ce mesaj ai pentru basarabeni înainte de alegeri?

Să meargă la vot să-și exprime alegere pentru orice formațiune politică care susține idea de intregrare în Uniunea Europeană. E o șansă de a schimba în bine situația din Republica Moldova.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*