(INTERVIU) Preşedintele SANITAS, despre cazul dezinfectanţilor: „Nu trebuie să rezolvi problema Hexi din spate, trebuie să vezi care va fi Hexi în viitor”

hexi pharma

Dezinfectanţi diluaţi, bolnavi care mor purtaţi între spitale, chirurgi şpăgari, sportivi care îşi dau ultima suflare pentru că nu li se acordă primul ajutor. Toate acestea sunt simptomele unui sistem de sănătate bolnav, de care, vrem nu vrem, la un moment dat vor depinde vieţile noastre şi ale apropiaţilor noştri. Preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu, explică cum se vedere această problemă din perspectiva oamenilor care muncesc zi de zi în spitale.

Leonard Bărăscu: Firma hexi, blexi, cum s-o numi, indiferent de valoarea ei sentimentală şi financiară pentru unii, pentru noi însemna o firmă care producea un dezinfectant pe care îl foloseam. Nu numai pentru bolnavi, care trebuiau să plece sănătoşi acasă, dar şi noi, care o viaţă rămânem în sistem. 

Este critic să ştii dacă dezinfectantul pe care îl foloseşti este bun sau nu şi nu-ţi dă posibilitatea să îngrijeşti pacientul, dar te duci şi eu el acasă. Consider că asta e partea care ne deranjează cel mai tare, dacă sunt prost făcute sau diluate şi partea penală în care dacă cineva a greşit, să plătească, dar să plătească cu adevărat.

Reporter: Consideraţi acest caz (dezinfectanţii diluaţi) o excepţie?

L B: Nu, am lucrat 20 de ani în spitale, de pe vremea „Răposatului”. Este un sistem prost. Am văzut că Cioloş a făcut şi o comisie de persoane care să reformeze şi să reformuleze ideile din sănătate. A avut intenţie foarte bună, dar nu ştiu dacă a ales cei mai buni oameni. Dacă vrei să reformezi ceva trebuie să ştii şi unde te duci şi ce vrei să faci. Nu să rezolvi problema Hexi din spate, trebuie să vezi care va fi Hexi în viitor.

R: Ce soluţii vedeţi la această problemă?

L B: Ministrul Sănătăţii este al 9-lea în ultimii 25 de ani, nu aşa poţi să faci o reformă. Îşi trebuiesc câţiva ani să ai o bază. În afară de faptul că tehnocraţii nu sunt susţinuţi politic, au fost puşi de cei care au avut o problemă şi au trebuit să moară 65 de oameni ca ei să vină azi în Guvern, cred că ar trebui să facă mai mult la subiect şi la obiect, nu cu spălarea mâinilor aşa cum fac cei de la Hexi.

Este vorba despre un sistem care nu va fi bun atâta timp cât nu are un manageriat bun, un control bun. Zeci, sute de controale făcute, dar nimeni n-a câştigat din asta. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, nimeni nu ştie ce să scoatem acum în evidenţă să rezolvăm aceste probleme. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *