INTERVIU: Orban îi dă dreptate lui KOVESI. Aleșii penali să rămână fără funcție

Ludovic-Orban

Candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban, i-a dat dreptate procurorului general al DNA, Laura Codruța Kovesi, în cazul aleşilor condamnați definitiv pentru corupție.

Orban este de acord cu ideea de a face o lege care să le interzică aleșilor condamnați definitiv să mai dețină o funcție publică.

„Dacă un ministru sau un primar, sau un președinte de Consiliu Județean este condamnat pentru fapte de corupție, chiar dacă este condamnat fără executare, în mod normal, nu ar trebui să mai poată să-și exercite atribuțiile, pentru că în momentul în care este condamnat de o instanță, înseamnă că a săvârșit fapte de corupție și nu cred că destinul unei comunități locale, a unui minister sau a unui domeniu important din viața publică, poate fi deținut de cineva care a săvârșit fapte de corupție”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților.

„Nu am avut o discuție pe tema asta în partid, probabil vom discuta acest subiect. Nu cred că dacă doamna Kovesi susține un anumit punct de vedere, va trebui ca el să fie îmbrățișat de toată lumea. Întâmplător v-am spus că asta e gândirea mea”, a mai spus Ludovic Orban.

Laura Codruta Kovesi a lansat această sugestie într-o emisiune televizată.

„Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie”, a spus procurorul şef al DNA, făcând referire la „prea mulţi” parlamentari sau primari care au fost condamnaţi definitiv la închisoare, cu suspendare, dar care sunt încă în funcţie.

Aflată la al doilea mandat în fruntea DNA, şefa procurorilor a reclamat presiunile asupra instituţiei pe care o coordonează.

„În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune”, a acuzat ea.

Legat de numărul de procurori pe care îl are DNA, Kovesi a afirmat că sunt prea puţini pentru numărul mare de corupţi din România.

„Sunt în jur de 8.000 de dosare în lucru în acest moment. Una dintre cele mai mari provocări vizează volumul foarte mare de dosare cu care se confruntă DNA. Şi anul trecut am avut 10 mii de dosare în lucru în condiţiile în care doar 90 de procurori instrumentează aceste dosare”, a explicat Kovesi.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *