INTERVIU: Motivul pentru care PSD și PNL îl curtează pe Nicușor Dan

nicusor dan

Se încheie o săptămână presărată cu știri și zvonuri despre Nicușor Dan și luptele sale din culise pe care le-a purtat cu PNL și PSD.

Întrebarea este, cum, dintr-un anonim, a ajuns candidatul USB să se lupte în declarații cu mai marii socialiști și liberali. Răspunsul îl are chiar el, cel care susține că s-a luptat pentru București timp de zece ani de zile.

Reporter: Ce credeți că s-a schimbat de la ultimele alegeri, de au început să curgă ofertele de la PNL și PSD?

Nicuşor Dan: În primul rând, avem un avans de notorietate, deci în urmă cu patru ani am pornit de o notorietate de 0,1%, acum am pornit de la o notorietate de 25% și am reușit să ne ducem fără mari mijloace financiare la 50%. Față de acum patru ani, ura față de modul în care s-a făcut politică a crescut în rândul populației. Și mai este un element, lumea a conștientizat că schimbarea se poate face prin partide. Aceștia sunt cei trei factori care ne dau o șansă în momentul ăsta.

Reporter: Au existat oferte de la PNL, de la PSD?

Nicuşor Dan: Ofertele au fost în linii mari, cele pe care le-ați auzit dvs. în presă.

Reporter: Zvonul cu Ludovic Orban, că îi veți lua locul, e doar un zvon?

Nicuşor Dan: Asta este o chestiune internă a PNL-ului, în orice caz, nu în forma pe care am citit-o și eu în presă, că eu renunț la partidul pe care l-am înființat împreună cu colegii mei și mă înscriu în PNL. Această variantă este exclusă. Evident că ne-ar face mare plăcere ca PNL-ul să-l retragă pe Ludovic Orban și să mergem singuri pe culoar.

Reporter: Ați susține vreunul dintre cele două partide (PNL, PSD) dacă ele, la rândul lor, ar susține candidatura dvs. la primăria Capitalei?

Nicuşor Dan: Îmi este foarte greu să cred asta. Adică, foarte sigur vom merge pe listele noastre de consilieri și cu candidații noștri la primărie. Politica presupune un dialog, dar cred că partidele mari, PNL, PSD, nu au ajuns la nivelul de înțelepciune, au rămas la un nivel în care ne împărțim amiabil niște funcții, dar nu vor să meargă în adâncimea a ceea ce înseamnă administrație publică.

Reporter: Cum explicați următorul paradox: oamenii se plâng că nu au cu cine vota, dar atunci când vin alegerile, tot cu marile partide, consacrate, votează?

Nicuşor Dan: Nu este neapărat un paradox, pentru că oamenii preferă să voteze util. Și eu respect asta, am votat și eu util de foarte multe ori. Însă acum cred că este momentul în care există o opțiune corectă care are șanse. Eu cred că este prima oară în alegerile din România, în care într-un loc, într-o poziție foarte importantă, un om sau o formațiune care vine dinafara politicii vechi, are șanse să câștige.

Reporter: Aveți vreun pronostic sau vreo previziune cu privire la rezultatele alegerilor?

Nicuşor Dan: Nu, n-am făcut nici în 2012, n-o să fac nici acum, contează foarte mult de mobilizarea oamenilor. Deci, dincolo de sondaje, de trusturile media, eu cred foarte mult în forța oamenilor. Ce a fost extraordinar în 2012, când toată lumea spunea că eu nu am nicio șansă, oamenii au avut încredere unul în celălalt și s-au dus să voteze conștienți că și celălalt va vota la fel. Încrederea asta a fost cel mai mare câștig al alegerilor din 2012. Acum că există o șansă, eu cred că asta se va întâmpla din nou.

Duminica trecută, într-o emisiune TV, candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, şi-a reînnoit oferta către Nicuşor Dan să accepte poziţia de viceprimar în cazul în care social-democraţii vor câştiga alegerile pe Bucureşti. Din tabăra liberalilor, Alina Gorghiu i-a sugerat candidatului USB să se retragă din cursă pentru a îl susține pe Ludovic Orban. După refuzul acestuia, a început să circule zvonul, conform căruia, Nicușor Dan ar urma să-l înlocuiască pe Orban în bătălia pentru șefia Capitalei. În toate scenariile create, ca urmare a cercetărilor sociologice, Nicușor Dan stă mult mai bine decât Ludovic Orban, putând capta votul anti-PSD.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *