Ultimele Știri

INTERVIU cu Maricel Daraban: Adevărul despre crimele din decembrie 89′ nu se va afla niciodată

Maricel Daraban a luptat în decembrie 89′ pentru libertate și-a dorit o schimbare, iar  prin fața ochilor săi au căzut oameni secerați de gloanțe, dar a văzut în primul rând cum istoria trece peste generații. Luptele din decembrie 89′ i-au marcat viața și l-au făcut să continue lupta în stradă pentru drepturile românilor până în ziua de astăzi. Maricel Daraban a mai participat la golaniadă şi a făcut greva foamei în repetate rânduri pentru drepturile cetățenilor. 

În 2004 Maricel a recurs la un protest extrem îndreptat împotriva primarului Capitalei, Traian Băsescu. S-a urcat pe clădirea primăriei Capitalei cu un baner pe care a scris următorul mesaj: ”Traian Băsescu garantul corupție și al birocrației.” Lupta lui nu a constat doar în proteste și gesturi extreme, ci a participat la toate protestele din Piața Universității, la manifestațiile din ianuarie 2012, la marșurile pentru Salvarea Roșiei Montane, a mers la Pungești și a protestat împotriva exploatării gazelor de șist, unul dintre cele mai mari jafuri din istoria recentă la care au supus politicienii această săracă țară bogată.

Eroii nu îi vei găsi în Parlament sau la televizor, îi găsești pe stradă, sunt oamenii simplii care nu îți spun nimic la prima vedere, dar faptele și povestea lor valorează mai mult decât o mie de cuvinte.   

Maricel ne-a explicat în detaliu cum a văzut el revoluția și ce a făcut în acele zile decisive pentru istoria noastră ca țară. Spune  că nu vom afla niciodată adevărul, și-a pierdut speranța că cineva va mai face ordine în țara asta. Consideră că actuala clasă politică nu se poate reforma deorece nomenclaturiștii s-au perpetuat la putere până în ziua de azi și ei nu vor să scoată la iveală adevărul despre crimele de atunci, pentru că ei se acoperă unul pe altul. 

646x404

 • Ce a însemnat revoluția din decembrie 89′ pentru dumneavoastră?

Revoluția din 89 pentru mine a însemnat o deschidere către o democrație văzută prin ochii unui adolescent de 23 de ani.

 • Ce va determinat să ieșiți în stradă în acele momemente cruciale pentru România? 

În stradă am ieșit din cauza constrângerilor, lipsa de informație corectă, atunci citeam printre rânduri pentru a scoate frânturi de adevăr din text, alimentația populației era sub orice critică găseai doar pe sub mână anumite produse și ne bucuram când găseam o portocală sau o banană, parcă vedeam pe Dumnezeu.

 • Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu aveau loc evenimentele din 22 decembrie la București? 

Dacă atunci nu se producea schimbarea, având în vedere contextul geopolitic în care ne aflăm astăzi, România ar fi fost o a doua Coree de Nord.

 • De ce a început revoluția la Timișoara și nu la București?

Aici vorbim despre un subiect foarte sensibil, eu am o teorie a mea însă în lipsa documentelor nu mă pot pronunța, dar cum spune o zicală românească, ”dacă nu pui foc nu iese fum”. Acum judecând la rece am și eu multe semne de întrebare.

 • Unde vă aflați când au început incidentele din Piața Palatului?

În 21 decembrie eram în București, locuiam în căminele 23 August împreună cu câțiva prieteni. Noi ne-am dat seama că se întâmplă ceva încă din 12-13 decembrie, pentru că pe străzi circula câte un subofițer cu câte 2 soldați și 2 oameni de la gărzile patriotice. Pe 21 în jurul orei 11:00 am ajuns în centru unde grupuri de oameni strigau răzleț împotriva regimului. În momentul când am ajuns eu deja s-a spart mitingul, oamenii fugeau cu pancartele speriați și debusolați. Când eu urcam spre Inter oamenii fugeau către Piața Unirii.

1280865_1380279955573457_1583332884_n

 • Ce aport aveți dumneavoastră în cadrul revoluției române?

Am ieșit în stradă pe 21 am încercat  să ajung în Piața Universității, dar forțele represive ne împingeau către străduțele lăturalnice, căutau să ne disperseze pe străduțele din centrul istoric. Prin jurul orei 19:00 am reușit să spargem cordonul și am fugit prin Piața Unirii către casă.  A  doua zi dimineața odată cu ieșirea în stradă a muncitorilor de la 23 August și Republica, m-am alăturat coloanei și am ajuns în fața Comitetului Central. De la Comitetul Central am plecat plecat pe 31 decembrie când am înțeles că nu se mai poate face nimic.

Am ajuns în zona unde s-a spart fereastra la CC și am rămas acolo pentru a asigura un filtru, făceam controlul corporal celor care intrau în palat. Nu îi lăsam să intre pe cei care aveau obiecte contondente sau arme la ei, toată lumea suspecta pe toată lumea în acele zile. Am găsit în noaptea de 24 spre 25 în apropiere de intrarea în CC doi bărbați și o femeie îmbrăcați în paltoane lungi cum se purta în acea vreme, apoi i-am percheziționat. Femeia era o doamnă bine, însă avea sub palton un automat. Arma nu era de proveniență românească, iar indivizii vorbeau cu accent rusesc. Au fost predați în corpul A din CC, nu știu ce s-a întâmplat cu ei. 

rev-1989-30

Un alt lucru interesant care s-a întâmplat în noaptea de 26 spre 27  decembrie, a fost produs de un bătrân în vârstă de 60/65 de ani care încerca să intre în CC pe la o ușă închisă din aripa laterală deși părăsise clădirea pe ușa din față. Bătrănelul trăgea disperat de ușă, am strigat la el pentru că ușa era blocată și cei dinăuntru puteau să tragă în el, dar tot insista că vrea să intre.  După ce a fost ocupat Comitetul Central s-a folosit doar ușa din față pentru a avea un control asupra celor care intrau în clădire.

Când i-am cerut actele mi-a arătat un buletin de identitate pe care era trecut raionul Vladimir Ilici Lenin, din câte știu ar fi județul Brașov de astăzi. Acel buletin nu arăta ca buletinele noastre cu adresă, era trecut decât raionul și numele, nu am mai văzut niciodată un astfel de document.

 • Ce se întâmpla în interiorul Comitetului Central, cine conducea revoluționarii din interior? 

Noi cei care ne ocupam de pază, nu aveam o legătură directă cu cei din interior, foloseam curieri. În seara de 25 înainte să se difuzeze primele imagini cu dictatorul care a fost prins și executat a venit  un tânăr student și mi-a spus noi murim ca proștii aici în stradă și aștia se ceartă sus pe ciolan. La un moment dat numai țin minte exact a coborât din CC, Dan Iosif, ”studentul” Dan Iosif așa se prezentase atunci. Oamenii au sărit la el nu știau cine e, dar s-au liniștit când li s-a spus că este student și a participat activ la revoluție.  Mai târziu am aflat că nu era student ci doar un acolit al lui Iliescu. 

rev-1989-68

 • Aveți regrete având în vedere ceea ce a urmat după Revoluție?

Am foarte mari regrete, nu regrete, pentru că atunci ne-am  dat seama imediat încă din data de 26 decembrie când se transmise-se prin viu grai că trebuie să părăsim Comitetul Central și să ne regrupăm la Kogălniceanu că am pierdut revoluția. După ce am aflat despre acest lucru la circa 30 de minute a ieși Ana Blandiana și Doina Cornea la balcon și a spus  să nu mergem la Kogălniceanu pentru că acolo sunt forțe reacționare, oameni care sunt împotriva revoluției șamd. 

Prin vorbele Anei Blandiana și ale Doinei Cornea s-a decis soarta revoluției române. Acest moment a reprezentat tranșarea revoluției române.

La Kogălniceanu se stabilise să ne regrupăm și să atacăm Comitetul Central în forță pentru ai alunga pe impostori. Mulți dintre revoluționari s-au lipit de către noul regim condus de armată și Iliescu, așa s-a pierdut revoluția.

ana blandiana

 • Am avut Revoluție sau lovitură de stat în decembrie 89′?

 Am avut o revoluție, inițial o revoltă la Timișoara, apoi o revoluție începând cu data de 17 decembrie. Până pe data de 17 decembrie nu am avut revoluție, doar o revoltă, revoluția s-a produs în urma crimelor comise și a indignării create în rândul cetățenilor. Revoluția a fost furată prin impunerea lui Ion Iliescu în fruntea noastră.

 • Cum a devenit Iliescu revoluționar?

Iliescu a devenit revoluționar la televizor. El a preluat puterea prin căi mai mult sau mai puțin discutabile, ce s-a văzut a fost mai mult o impunere a lui în rândurile noastre de către forțe externe, din afara României.

 • De ce nu a fost respectat de politicieni Punctul 8 de la Timișoara?

Începând cu data de 30 decembrie 89′ o parte din cei care au ocupat și au apărat Comitetul Central au fost îndepărtați de către armată și atunci îmi pun întrebarea după ani observând cine a avut acces la putere îmi dau seama că prin 90′ era o vorbă ”comunismul n-a murit, numa’ o țâr s-o odihnit”. Această zicală apărea pentru prima dată într-o publicație scrisă numită ”Comunismul la zid”, era un ziar din Cluj. 

 • Își cunosc tinerii din ziua de astăzi eroii?

Nu. Tinerii nu au cum să știe ceva despre noi pentru că istoricii cât și cei care trebuiau să scoată la suprafață adevărul despre revoluție nu au făcut decât să împiedice cu orice mijloace acest lucru. 

 • Există celebra zicală, ”cine-a tras în noi după 22′ ?”(..) Ce ne puteți spune despre acest lucru?

După fuga lui Ceaușescu la lăsarea serii trăiam clipe de groază, nu aveam timp să ne dăm seama ce se întâmplă nu aveai încredere în nimeni cu toate că aveam un sentimet de bucurie, toți îți erau frați, dar instinctul de conservare era foarte real, nu puteai avea încredere în cel de lângă tine. A fost un coșmar care și astăzi mă urmărește.

Noi nu am cerut împușcarea lui Ceaușescu, am cerut judecarea lui, nicidecum executarea. Odată cu impunerea unui om dintr-o anumită sferă de influență externă la conducerea României era normal ca societatea să ceară aflarea adevărului. Dar după cum se știe acel om care ne-a fost impus a spus că nu se poate afla adevărul decât după 40 de ani. 

Mulți se feresesc să vorbească despre trupele de cercetare diversiune, acele trupe de elită  pe care orice stat le are și au funcționat atunci pentru a crea acea imagine pe care o știm, de haos. Au murit oameni în jurul meu în acele zile, îmi amintesc cum un soldat a fost împușcat în picior chiar lângă mine. Se trăgea dintr-un bloc de la ultimul etaj vis a vis de CC de pe strada Academiei pe colț.

10921754_910662908966291_856550557_n

Consider că primul pas spre aflarea adevărului ar fi următorul – trebui cerută cartea imobilelor din zona Comitetului Central, din aceste blocuri s-a tras în oameni. Cei care se aflau în aceste clădiri au tras în noi. Cine erau?.. asta este întrebarea. Trupele de cercetare diversiune aparțineau de armată, securitate și mai exista și o structură specială a Partidului Comunist Român care avea locații conspirative, erau instruiți să acționeze într-o situație gen revoluție, dar sistemul nu a prevăzut niciodată o revoluție internă, ei erau pregătiți pentru o invazie externă.

În clădirea bibliotecii universitare care a fost incendiată, pe colț, jos la demisol a fost descoperită o cameră conspirativă unde se aflau documente și diferite uniforme, toate de proveniență românească. În acea cameră s-a mai găsit o pușcă cu lunetă învelită în hârtie cerată, avea luneta pusă și era îndreptată spre piață doar să îi pui glonțul pe țeavă. Trebuie verificat cine avea acces acolo, cine a locuit în acea clădire, doar așa putem afla adevărul despre crimele revoluției. Pentru a înțelege oamenii este vorba de clădirea din fața statuii regelui Carol I. 

O altă problemă este faptul că șeful Securității Iulian Vlad a fost arestat în CC și a dat celebrul ordin de depunere a armamentului. Deci cine și ce trupe de Securitate aveau acces în acele camere de unde s-a tras în noi? Este posibil ca Iulian Vlad să nu fi avut cunoștință de acele trupe din subordinea Partidului Comunist.

560090_448530648573647_1292486388_n

 • Ce beneficii ați avut de pe urma revoluției?

Beneficii au fost doar pe hârtii și numai în zilele în care oamenii care ne conduc destinele vor să facă câte o fotografie cu noi, astea sunt beneficiile, avem o  viață de calvar, batem la uși închise, mai mult cerșim ca să supraviețuim, aștia sunt cei care au adus liberatea în România. Am fost aruncați la periferia societății și mai nou suntem acuzați prin mass-media de impostură. 

 • Se va afla adevărul despre revoluție?

Adevărul despre revoluție nu se va afla niciodată! 

50

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on INTERVIU cu Maricel Daraban: Adevărul despre crimele din decembrie 89′ nu se va afla niciodată

 1. George Mcrobie // 5 noiembrie 2015 at 14:04 // Răspunde

  Ma faceti sa rad cu poveste revolutiei din „89…..sunte-ti atat de destructurati mental incat sa credeti ca a fost cu adevarat o revolutie si nu o lovitura de stat?????Va dau niste piste…Gene Sharp…método Helvey…www.stiri.ronatvan.com….ROMANIA IN AGONIE.Wordpress.com….auzi do-mle…revolutie….hahahahaha…

 2. lalendeanu iilie // 23 decembrie 2015 at 22:40 // Răspunde

  toata lumea stie, dar si omu’ a spus

  „Cum a devenit Iliescu revoluționar?
  Iliescu a devenit revoluționar la televizor. El a preluat puterea prin căi mai mult sau mai puțin discutabile, ce s-a văzut a fost mai mult o impunere a lui în rândurile noastre de către forțe externe, din afara României.”

  forte externe etc.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*