Ultimele Știri

INTERVIU: 30 de ani de la tragedia care a marcat Europa. Cât de probabil este un al doilea accident Cernobîl?

accident nuclear

La 30 de ani de la accidentul care a marcat conştiinţa colectivă a generaţii întregi de europeni, ne confruntăm cu întrebări îngrijorătoare. S-ar mai putea repeta tragedia de la Cernobîl? Ce ar însemna un cutremur cu magnitudinea de 8 sau 9 pe scara Richter pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă? Ion Chiosilă, specialist în radioprotecţie, care a intervenit pe teren în momentul tragediei din 26 aprilie 1986, răspunde la aceste întrebări.

Reporter: Putem spune că un scenariu Cernobîl nu mai este probabil în viitor?

Ion Chiosilă: „Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a solicitat noi măsuri de securitate la centralele nucleare. S-a învăţat de la Cernobîl, s-a învăţat de la Fukushima şi, presupun, că au luat în calcul inclusiv cutremur de o magnitudine ridicată, să ne gândim la noi. Varianta în care un terorist ar pătrunde la Cernavodă este exclusă. Că aruncă o bombă peste gard, nici atât. Distanţa dintre gardul de protecţie sau accesul la intrare este mare. Peste 50-100 de metri până la reactor, deci produce pagubă locală. 

Nu se pune problema unei inundaţii. Numai dacă scade Dunărea, atunci se opreşte reactorul, dar se poate pe canalul Dunăre-Marea Neagră aduce suficientă apă pentru a răci reactorul. Dar n-ar mai funcţiona în condiţii optime ca să producă curent electric pentru sistemul energetic naţional. 

Dacă ne gândim la un cutremur, ar produce fisuri, dar dacă este răcit miezul reactorului, nu produce supraîncălzire care să producă explozie. Şi în această situaţie, probabilitatea să apară fisuri mari în anvelopa reactorului sunt foarte reduse. Chiar dacă este cutremur mare, vă daţi seama, 2 metri grosimea peretului respectiv, beton armat, produce fisuri neglijabile. 

Deci, n-aş merge pe un scenariu apocaliptic. Se opreşte centrala în caz de calamitate, dacă reactorul este răcit, nu produce explozie.” 

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*