Ultimele Știri

Interpelări în Cameră privind fertilizarea in vitro, cerşetoria, gunoiul pe căile ferate

parlamentul romaniei

Fertilizarea in vitro, înhumarea fătului născut mort înainte de 28 de săptămâni, reincriminarea cerşetoriei, situaţia persoanelor declarate indizerabile în România sau gunoiul de pe calea ferată sunt printre temele alese de deputaţi pentru a interpela Guvernul în ultima lună a sesiunii parlamentare.

Unele dintre interpelările făcute în ultima lună a sesiunii parlamentare au primit răspuns din partea reprezentanţilor Executivului, iar altele nu.

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu a cerut susţinerea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în legătură cu includerea serviciilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer în categoria serviciilor decontate din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate. Ea a solicitat ministrului să susţină iniţiativa sa legislativă în acest sens, pentru „a garanta accesul tuturor pacienţilor care suferă de infertilitate să beneficieze de serviciile specifice acestei dizabilităţi, pe care statul român s-a obligat să le asigure odată cu semnarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi”.

Cătălina Ştefănescu menţionează că, în prezent, statul român oferă servicii de acest gen în cadrul Programului naţional de transplant de organe, al căror cost mediu se ridică la 6.188 de lei, fără a include şi costurile petru stimularea ovariană, care sunt suportate de paciente, şi cere ca aceste servicii să fie decontate din Fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Ea a arătat că în 2011-2012 doar 647 de cupluri au beneficiat de acest program, din cele 1.404 care au depus cereri.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a răspuns, însă, că fertilizarea in vitro face parte din categoria serviciilor de înaltă performanţă şi nu poate fi decontată din Fondul unic al asigurărilor, iar fertilizarea in vitro este finanţată prin programe naţionale de sănătate. Bănicioiu menţionează că, în prezent, prin Programul naţional de transplat de organe, este finanţată ferilizarea in vitro pentru 300 de cupluri.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu a cerut ministrului Sănătăţii să-i prezinte măsurile pe care le are în vedere pentru a stopa plecarea medicilor în străinătate. Nicolae Băniciou a precizat, în răspuns, că Ministerul Sănătăţii intenţionează să organizeze în continuare concursuri de rezidenţiat pe post în unităţi sanitare, iar rezidenţii încheie contracte individuale de muncă în care se obligă să lucreze în unitatea sanitară respectivă un număr de ani egal cu perioada rezidenţiatului. Bănicioiu menţionează că autorităţile locale pot acorda facilităţi medicilor şi că este necesară majorarea salariilor medicilor.

Deputatul PSD Sorin-Avram Iacoban a dorit reincrimarea cerşetoriei şi l-a interpelat de ministrul Justiţiei în legătură cu acest subiect, arătând că în vechiul Cod Penal fapta persoanei aptă de a munci de a apela în mod repetat la mila publică, solicitând ajutoare materiale, se pedepsea cu închisoare de la o lună la 3 luni, iar în noul Cod Penal a fost dezincrimată. El a arătat că în noul Cod Penal este pedepsită doar fapta celor care cerşesc folosind un minor şi l-a interpelat pe ministru dacă acesta consideră necesară reincrimarea cerşetoriei în varianta vechiului Cod Penal. Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu a răspuns, în numele ministrului, că noul Cod Penal a preluat o formă îmbunătăţită impusă de realităţile actuale ale societăţii, incriminarea infracţiunii de exploatare a cerşetoriei, şi anume exploatarea cerşetoriei practicate de un minor sau de către o persoană cu dizabilităţi şi nu susţine varianta veche.

Deputatul PSD Sorin Iacoban a adresat o interpelare şi ministrului de Interne, Gabriel Oprea, fiind interesat şi de situaţia cetăţenilor străini care studiază în România, a persoanelor declarate indizerabile de către statul roman şi de motivul acestor expulzări.

Deputatul din grupul Democrat şi Popular Mihai Blăjuţ a cerut explicaţii în legătură cu cine ar trebui să cureţe gunoaiele din terasamentul căilor ferate. „O declar cu imensă tristeţe: România este una dintre cele mai murdare ţări ale Europei. Oriunde te uiţi, superbele peisaje ale ţării sunt pline de gunoaie, iar localităţile sunt sufocate de mizerie. Am repetat-o de mai multe ori. Unul dintre locurile preferate pentru aruncarea gunoiului este zona din apropierea căii ferate, dar şi terasamentul feroviar propriu-zis, acolo formându-se, în ultimii ani, veritabile forme de relief urât mirositoare, năpădite de puzderie de bălării”, a scris deputatul, care a spus că autorităţile locale îşi declină orice responsabilitate.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, i-a răspuns deputatului arătând că Garda Naţională de Mediu, prin comisariatele judeţene, realizează în fiecare an controale în privinţa salubrizării localităţilor, cursurilor de apă, căilor rutiere şi căilor ferate, iar „verificările au relevat existenţa unor depozitări necontrolate de deşeuri în zone adicente căii ferate”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*