Ultimele Știri

Institutul Cantacuzino, cronica unui dezastru anunțat! Mafia imobiliară și jocurile politice

institut cantacuzino

Institutul Cantacuzino a devenit celebru în lume pentru serurile și produsele injectabile realizate de medicii și cercetătorii români. 

Un secol de istorie este la un pas de a fi aruncat la gunoi de autorități incompetente și un minister al Sănătății aflat în colaps. Sistemul sanitar din România suferă, spitalele rămân fără medici, tinerii doctori și cercetători preferă instituțiile internaționale care pot oferi condiții de lucru și un trai decent. Instituțiile statului român au avut grijă să distrugă tot ce avea mai bun sistemul medical și au căutat de multe ori să lase spitalele în paragină, cu infamul scop de a servi mafiei imobiliare terenurile valoroase de sub zidurile pline de istorie.

Pradă acestei mafii ar putea cădea și Institutul Cantacuzino, situația fiind chiar tragică, atât pentru ultimii angajați, dar și pentru istoria noastră în domeniu. În prezent Institutul Cantacuzino are o datorie de 5 milioane de euro, 500 de angajați și niciun produs care sa fie admis în fabricatie.

Institutul Cantacuzino și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Natională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, iar 2012 a fost primul an în care campania de imunizare gratuită impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino.

Care sunt cauzele dezastrului de la Institutul Cantacuzino:

Cei care au condus instituția au căutat să o jefuiască și să o treacă pe linie moartă. Pentru pagina de internet a Institutului s-au plătit aproximativ 10.000 de euro, pagină care nici în ziua de azi nu este finalizată. Angajații vorbesc despre interese politice, mafia imobiliară și chiar ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu ar fi pus umărul la desfințarea Institutului Cantacuzino.

Oamenii nu și-au mai primit lefurile de trei luni și mai grav au parte de amenințări. Sub anonimat un angajat al Institutului ne-a declarat că fostul director Radu Iordăchel  se ocupa cu licitații trucate și s-a ocupat special de blocarea producției de vaccinuri.  Radu Iordăchel este pus su urmărire penală pentru datoriile acumulate de institut şi sistarea producţiei de vaccin antigripal. În locul acestuia a fost numit Dorel Lucian Radu, personaj care a blocat aproape definitiv activitatea instituției. Mai grav în anul 2012 după demisia lui Dorel Lucian Radu a fost numit în fruntea instituției aceleși personaj penal, Radu Iordăchel. 

Prințul Paul Philippe ar cere retrocedarea terenului deținut de Institutul Cantacuzino în zona Băneasa, în apropierea aeroportului cu același nume. Prințul Paul a fost audiat la DNA Brașov în cazul retrocedării ilegale de păduri în care au fost arestați deputații Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc.  Terenul Institutului de la Băneasa valorează zeci de milioane de euro, de aici și presiunile mafiei imobiliare, în parteneriat cu personaje din sfera politică. Terenul pe care se află sediul Institutului Cantacuzino din apropierea Casei Poporului ar urma să fie servit mafiei imobiliare pentru construcția unui mall spune angajatul.

Institutul Cantacuzino are patru locaţii: sediul central se aflã în Bucureşti pe Splaiul Independenţei,  în Băneasa se aflã o biobază unde se cresc animale de laborator, la Dârvari în judeţul Ilfov s-a aflat până în anul 2005 o altã biobază pentru animale mici şi un teren cu destinație agricolă, iar în Iaşi o subunitate de producție pentru vaccinuri şi imunomodulatori, care este închisă din anul 2012.

cantacuzino

Se pare că soarta Institutului Cantacuzino va fi aceeași cu a filialei din Iasi desființată acum câțiva ani la ordinului fotului ministru al Sănătății, Eugen Nicolaescu.

Printre băieții răi îi mai putem enumera pe Victor Ponta și reprezentanții Ministerului de Finanțe.

„Aşa e soarta mea şi a celor din echipa guvernamentală. Să îndreptăm rând pe rând toate relele care s-au făcut în aceşti ani”, spunea Victor Ponta după venirea la guvernare.

Deși au trecut trei ani de la preluarea mandatului nimic nu s-a schimbat la Institutul Cantacuzino. Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educatiei și Cercetării Științifice, dar nici această schimbare nu a rezolvat problema. Conturile Institutului sunt blocate de Ministerul de Finanțe deși în 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizare, unde se prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general.

Angații nu mai au nicio speranță și consideră că mai devreme sau mai târziu se va pune lacătul pe porțile Institutului Cantacuzino.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*