Ultimele Știri

Institutul Cantacuzino a fost salvat

Institutul Cantacuzino

După o presiune constantă exercitată de angajații Institutului Cantacuzino, Guvernul și-a întors fața către instituția publică care i-a imunizat pe români în trecut și a declarat-o de interes strategic național, cu finanțare de 10 milioane de euro.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care Institutul Cantacuzino a fost declarat unitate strategică şi cu buget asigurat de 10 milioane de euro. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a anunțat astăzi că Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccin antigripal, iar primele doze ar urma să fie gata în sezonul 2016-2017.

Conform acestuia, structura se va numi „Institutul Naţional de Cercetare” şi va funcţiona cu personalul şi patrimoniul existent, iar cei 10 milioane de euro, care vor intra în conturile instituţiei în aproximativ patru săptămâni ar trebui să ajungă pentru plata datoriilor către furnizori şi a salariilor până la finalul anului, pentru cei 435 de angajaţi.

Până acum, angajaţii institutului au primit salariul minim pe economie. Din acest motiv, 10 cercetători au demisionat.

Problemele Institutului Cantacuzino au început în 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Unele programe naţionale de imunizare au fost blocate, atunci, timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe seruri. În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*