Ultimele Știri

Instanțele au dispus măsuri mai blânde pentru Alina Bica, Dorin Cocoș și Cristian David

Alina Bica arestata

Alina Bica şi Dorin Cocoş ar putea fi plasaţi în arest la domiciliu, în dosarul „Bica2”, după ce instanţa supremă a înlocuit măsura arestului preventiv în cazul celor doi, hotărârea putând fi, însă, contestată de procurorii anticorupţie. Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, ar putea fi cercetat sub control judiciar, în urma deciziei instanţei supreme.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cel la domiciliu în ceea ce îi priveşte cu Bica şi pe Cocoş, pe o durată de 30 de zile.

În acelaşi dosar, magistraţii au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul lui Ionuţ Mihăilescu cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa supremă a dispus începerea judecăţii în dosarul „Bica 2”, după ce procurorii DNA au transmis anumite lămuriri solicitate de ICCJ în 3 aprilie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis în parte, la începutul lunii aprilie, excepţiile formulate de avocaţii Alinei Bica şi au constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din dosarul „Bica 2”, cu privire la infracţiunea de luare de mită, acuzaţie legată de dosarul lui Ovidiu Tender, din 2006, de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul „Bica 2” a trebuit să precizeze, în răspunsul solicitat de instanţă, dacă a disjuns cauza pentru această infracţiune, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii, precum şi dacă a disjuns cauza doar pentru folosul necuvenit constând în cedarea acţiunilor pe care Ovidiu Tender le deţinea la SC UPRUC SA Făgăraş, judeţul Braşov.

Tot atunci, judecătorii au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar şi au dispus transmiterea la DNA a încheierii motivate, pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a Alinei Bica pentru două infracţiuni de luare de mită, urmând să coreleze aceste dispoziţii cu cele privind infracţiunile de complicitate la luare de mită, cu care a fost sesizată instanţa în privinţa inculpatului Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş mai are emis pe numele lui un mandat de arestare la domiciliu, în dosarul „Microsoft”. De asenmenea, şi Alina Bica mai este arestată la domiciliu într-un alt dosar, respectiv în „Bica 1”.

În cazul lui Cristian David judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, să respingă propunerea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în cazul lui David. Magistraţii au dispus ca el să fie anchetat sub control judiciar, însă măsura poate fi contestată de procurorii anticorupţie.

Până la rămânerea definitivă a sentinţei, Cristian David va rămâne în arest la domiciliu, măsură preventivă sub care este cercetat începând de la sfârşitul lunii martie.

Fostul ministru a fost arestat preventiv între 22 ianuarie şi 20 martie în dosarul în care este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*