Instanța supremă: Dosarul Revoluției va fi redeschis

  • Nicoleta Ungureanu
  • 13 iunie 2016
  • Social

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat luni decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Revoluției, conform Agerpres.

Redeschiderea anchetei în dosarul Revoluției a fost confirmată de judecătorii instanței supreme, care au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General.

În urmă cu două luni, Bogdan Licu a anunțat redeschiderea anchetelor în acest dosar, pe motiv că soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul în funcția de procuror general, a declarat că este nevoie de analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor pentru a se putea lua o decizie corectă.

„Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei”, declara Bogdan Licu.

Multe dintre declarațiile persoanelor care puteau furniza informații importante în această anchetă au fost sintetice, unele de-a dreptul formale, conform acestuia.

„Am apreciat în aceste condiții că modul în care s-a desfășurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO în ceea ce privește obligația statului de a efectua o anchetă efectivă. De asemenea, am constatat că, în această cauză, contrar afirmațiilor procurorilor militari, nu a intervenit prescripția răspunderii penale. (…) În ceea ce privește infracțiunile de omor și omor calificat, precum și infracțiunile intenționate urmate de moartea victimei, prin raportare la dispozițiile art.153 alin.(2) lit.b) și alin.(3) din Codul de procedură penală, acestea au devenit imprescriptibile. În cauză urmează să se efectueze cercetări și în ceea ce privește infracțiunile de genocid, contra umanității și război, întrucât din analiza probelor administrate, contrar opiniei procurorilor militari, rezultă indicii temeinice și cu privire la săvârșirea unor astfel de infracțiuni”, mai spunea Bogdan Licu pe 5 aprilie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *