Ultimele Știri

Instanţa constituţională din Spania interzice organizarea referendumului în Catalonia

Curtea Constituțională a Spaniei  a votat într-o sesiune specială suspendarea  decretului, privind  organizarea unui referendum  pentru independența Cataloniei,  până la o hotărâre definitivă cu privire la validitatea acestuia. 

Răspunzând la un  decret semnat sâmbată de liderul Cataloniei, prin care  se autoriza votul de  independență la 9 noiembrie, prim-ministrul Mariano Rajoy a Spaniei a declarat, luni, că votul nu va merge mai departe, pentru că încalcă Constituția Spaniei și va  fi respinsă de către Curtea Constituțională.

„Nimic şi nimeni, nicio putere, nicio instituţie nu pot întrerupe principiul suveranităţii unice, indivizibile, pe care se fondează viaţa noastră comună. Este profund regretabil că preşedintele regiunii Catalonia, Artur Mas, a convocat plebiscitul”, a spus  Mariano Rajo.

„Este vorba de o iniţiativă împotriva legii, care depăşeşte cadrul democraţiei, îi divizează pe catalani, îndepărtându-i de Europa şi de restul Spaniei”, a mai adăugat  Rajoy.

Cu toate acestea,  Artur Mas a avertizat deja că procesul pus în mișcare „nu se termină cu o decizie a Curții Constituționale”, chiar dacă victoria lui „da” nu va conduce automat la secesiunea Cataloniei.

Următorul pas al guvernului catalan, după ce instanţa va fi suspendat decretul şi legea consultării, va fi convocarea tuturor forţelor politice din Catalonia, pentru a organiza din nou alegeri anticipate, pentru a doua oară în numai trei ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*