Ultimele Știri

INS confirmă: prețurile alimentelor au crescut, înainte de reducerea TVA, cu 1%

Prețul alimentelor a crescut cu cel puțin 1%, chiar înainte de reducerea TVA la 9%. 

Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare. Cele mai mari scumpiri faţă de aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe – 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume – 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.

 La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%. Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%. Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,2%, măsurată prin IPC, şi la 1,3%, prin IAPC.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*