Ultimele Știri

Înregistrările ambientale l-au trimis în arest pe liderul PNL Iași

După Relu Fenechiu un alt lider liberal de Iași s-a trezit cu cătușele la mâini pentru diverse fapte de corupție. Vorbim despre fostul ministru al Educație Cristian Adomniței, actualmente șef al Consiuliului Județean Iași, care a fost reținut de procurorii DNA. 

Obiectul dosarului îl reprezintă un contract de promovare semnat între CJ şi firma afaceristei Letiţia Popa, fina primarului Nichita. La audieri, niciunul dintre cei implicaţi în acest caz nu au dat declaraţii, ei urmând a fi duşi la Tribunalul Iaşi în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

retinere adomnitei

Înregistrări la Casa Pătrată

Cristian Adomniţei a fost reţinut de procurorii DNA în jurul orei 19.30, după mai multe ore în care a stat în sediul anchetatorilor. Şeful liberalilor a fost însoţit la DNA de către colegul său de partid Eduard Boz, consilier judeţean. Înainte de Adomniţei, procurorii DNA mai emiseseră ordonanţe de reţinere de 24 de ore pentru Teodora Jinga, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a CJ, Ingrid Carmen Irimescu, şef al Serviciului Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, precum şi Letiţia Popa, administrator al societăţii Laser Co. La DNA a mai fost audiată în calitate de suspect şi o a treia angajată de la CJ Iaşi, Irina Raţă, consilier în cadrul aparatului propriu al CJ. Aceasta nu a fost însă reţinută de procurori, ea părăsind sediul unităţii de parchet după ora 20, la scurt timp după ce Cristian Adomniţei a fost transportat în arest.

În urma unor denunțuri procurorii DNA au primit acceptul să îi monitorizeze audio video și să le intercepteze telefoanele celor implicați, astfel au picat ca gâștele în capcana anchetatorilor deoarece vorbeau la liber și fără teama că cineva ar putea fi la celălalt capăt al firului.

Falsuri pentru a câştiga licitaţia

Potrivit DNA, în luna august a anului 2013, la nivelul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost redactat un caiet de sarcini privind contractarea de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi. Contractul a fost câştigat de către societatea Laser Co, administrată de Letiţia Popa, în urma unei cereri de ofertă, şi semnat pe 27 septembrie 2013. Prin caietul de sarcini se stabilea că durata maximă de execuţie a contractului era de trei luni, iar pentru întârzieri firma Letiţiei Popa putea fi obligată la plata unor penalităţi de 0,1% pe zi, din valoarea serviciilor rămase de executat.

„Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Popa Letiţia Elena a întocmit şi utilizat documente false, (CV-urile unor angajaţi), pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Iaşi. În acest mod, inculpata Popa Letiţia Elena i-a determinat, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăţie şi fără a avea cunoştinţă de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini“, au precizat procurorii DNA.

Ce trebuia să facă pentru CJ fina primarului

Prin contractul încheiat cu CJ Iaşi, Laser Co se obliga să realizeze mai multe materiale de prezentare a judeţului Iaşi. Concret, firma Letiţiei Popa trebuia să realizeze un catalog de prezentare, în limba română şi engleză, şi să îl tipărească în 1.000 de exemplare. Costul total pentru acest capitol s-a ridicat la 169.000 de lei, adică câte 169 de lei pentru fiecare catalog în parte. De asemenea, Laser Co se obliga să mai tipărească broşuri bilingve cu proiectele CJ, un calendar de evenimente tipărit în 1.000 de exemplare, mape de prezentare, hărţi turistice, magneţi, un film de prezentare dar şi pixuri, stick-uri USB sau sacoşe de carton.

Pe 19 decembrie CJ şi Laser Co au încheiat un proces verbal de predare-primire, chiar dacă albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile şi machetele cu proiectul conceperii şi designul acestora nu fuseseră realizate. În total, s-ar fi creat o pagubă de 213.000 de lei (cu tot cu penalităţi), au precizat procurorii DNA Iaşi.

În aceeaşi perioadă, pentru ca Letiţia Popa să încaseze bani pentru bunuri pe care nu le livrase şi pentru a scăpa de penalităţi, Teodora Jinga ar fi determinat membrii comisiei de recepţie, din care făcea parte şi Ingrid Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal de recepţie antedatat prin care se menţiona în fals că toate serviciile au fost realizare de Laser Co. „De menţionat este că inculpata Irimescu Carmen Ingrid, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorităţii contractante, a semnat cu bună ştiinţă documentul de efectuare a recepţiei, antedatat 07.01.2014, precum şi alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului“, au mai arătat procurorii.

Aceştia au mai completat spunând că, în 2015, Irimescu ar fi semnat şi un centralizator al intrărilor şi ieşirilor ale respectivelor materiale, în care a precizat că o parte din albumele de prezentare au fost distribuite la diferite evenimente în timp ce 948 dintre acestea ar fi fost restituite firmei, pentru ca aceasta să le completeze şi cu imagini cu Aeroportul Iaşi.

Implicarea lui Adomniţei

Pe 8 martie 2015, în apartamentul lui Carmen Irimescu, Teodora Jinga şi o altă persoană au semnat un alt proces verbal, antedatat, în care se arăta că respectivele 948 de albume de prezentare restituite firmei pentru a fi actualizate au fost restituite către firmă pentru actualizare. „Concret, deşi bunurile menţionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judeţean Iaşi decât scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firma inculpatei Popa Letiţia Elena“, au mai spus procurorii DNA.

În martie-aprilie 2015, Cristian Adomniţei le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Irimescu pentru ca infracţiunile despre care vorbesc procurorii să nu fie descoperite. Intervenţia lui Adomniţei ar fi venit în contexul unei misiuni de audit cu privire la contractul mai sus amintit iar şeful CJ a fi încercat să amâne finalizarea acelui audit, pentru a crea timp necesar societăţii Letiţiei Popa să predea efectiv albumele pe care nici nu le înaintase CJ decât scriptic.

„Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa“, au mai precizat anchetatorii. Aceştia mai arată că Adomniţei a fost informat în contextul acelui audit de presupusele infracţiuni care se petrecuseră, însă a refuzat să sesizeze autorităţile.

Adomniţei ar fi semnat şi el, în martie 2015, un proces verbal în care se atesta în fals că respectivele albume au fost restituite societăţii pentru a fi actualizate. De asemenea, şeful CJ a refuzat să semneze formularul de constatare întocmit de echipa de audit şi le-ar fi cerut acestora să îl modifice şi să nu mai facă referiri la prejudiciu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*