Ultimele Știri

Infractorul Ovidiu Tender cere statului român să mute Litoteca Națională de pe terenul său

ovidiu tender

Infractorul Ovidiu Tender a cerut statului roman să mute Litoteca Națională de pe terenurile sale. Autorităților române, respectiv Fondul Proprietăţii de Stat, actualmente Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS, a privatizat la începutul anul 2000 societatea Prospecţiuni SA, cu tot cu Litotecă, scrie libertatea.

Societatea a fost cumpărată la vremea respectivă de omul de afaceri Ovidiu Tender cu 500.000 de dolari, în condiţiile în care printre active se afla şi Litoteca. Ulterior, omul de afaceri a cerut statului, respectiv Institutului de Geologie, să-şi ia Litoteca de pe terenurile sale, din zona Pieţei Chibrit, pentru a putea valorifica terenurile.

Litoteca României, constituită începând cu anul 1938, când s-a efectuat primul foraj structural care a intrat în litotecă, conţine circa 600 de tone de carote – echivalentul a 60 de kilometri fizici de foraje, respectiv 6.000 de kilometri de coloane de foraj.

Valoarea ştiinţifică a forajelor realizate în România este inestimabilă, dar, economic, în preţurile actuale, s-au cheltuit 36 de miliarde de euro pentru obţinerea lor. Forajele pot fi şi sunt valorificate, prin studiile pe care le solicită companiile private, studii care se bazează pe conţinutul carotelor şi documentaţia aferentă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*