Ultimele Știri

Înființarea Agenţiei Bunurilor Sechestrate, încetinită de Senat

Agenția bunurilor sechestrate

Deși Laura Codruța Kovesi și directivele Uniunii Europene au cerut în repetate rânduri înființarea unei agenții responsabile de recuperarea prejudiciului adus statului român din infracțiunile de corupție, senatorii nu se grăbesc să adopte legea înființării Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate, ba chiar au retrimis-o spre examinare Comisiei Juridice.

Senatorii au amânat până după vacanță adoptarea legii  care ar permite o mai bună gestionare a averilor sechestrate de procurori în timpul anchetelor. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, în primăvară, premierul spunea că este nevoie ca instituţia să funcţioneze cât mai repede.

În prima şedinţă de plen din această săptămână, senatorii ar fi trebuit să voteze proiectul de lege pentru înfiinţarea Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate, însă parlamentarul PSD Șerban Nicolae a cerut reanalizarea proiectului și imediat a fost susţinut de colegii din celelalte grupuri parlamentare.

„Nu am cum să fiu satisfăcut de o asemenea explicaţie, chiar dacă ea respectă rigorile de prezentare. Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, relativizarea caracterului licit al averii de către Curtea Constituţională, printr-o decizie, a fost o prostie. O prostie anticonstituţională”, a spus Șerban Nicolae, potrivit stenogramei şedinţei din 23 iunie.

Așadar parlamentarii au considerat că există riscul ca legea să nu treacă de Curtea Constituţională, deși reprezentantul Ministerului Justiţiei care a participat la şedinţa plenului i-a atenţionat că CCR a stabilit că măsura este conformă Constituţiei.

„Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă este vorba de a pune sechestru pe o casă sau, să zicem, o bijuterie veche de familie şi preţioasă şi din punct de vedere sentimental…şi această teribilă agenţie le vinde, şi totuşi persoana respectivă câştigă procesul şi nu-şi mai poate recăpăta bunurile niciodată înapoi”, a declarat Mariana Câmpeanu, potrivit stenogramei din aceeași şedinţă.

Aşa că senatorii au votat retrimiterea proiectului la Comisia Juridică, pentru precizări, care trebuie explicate de Comisie chiar în prima săptămână a lunii septembrie și când vin din vacanță parlamentarii. Însă puțin probabil ca primul lucru care-l vor face după revenirea în Senat, va fi să voteze înființarea unei instituții care i-ar putea lăsa fără avere chiar pe parlamentari.

Agenţia ar avea rolul de a valorifica bunurile mobile sechestrate în timpul anchetei şi de a centraliza sumele obţinute.

În 2014, Direcția Națională Anticorupție a pus sub sechestru bunuri în valoare de peste 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Numai că Fiscul nu a recuperat decât 10 la sută din această sumă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*