Ultimele Știri

Industriașii din UK mituiesc proprietarii de terenuri pentru a exploata gaze de șist

Una dintre cele mai mari companii britanice este acuzată că mituiește proprietarii sub ale căror proprietăți se găsesc gaze de șist, după ce a anunțat că le oferă acestora până la 6% din profit.

Jim Ratcliffe, un industriaș în vârstă de 61 de ani, care a fondat gigantul petrochimic Ineos, promite 6% din veniturile din gaze de șist proprietarilor de terenuri sau celor care vor fi afectați de activitățile extractive, într-un efort de a lua ca exemplul industriei extractive din SUA, care a creat astfel sute de milionari, arată The Guardian.

Situația din SUA contrastează puternic cu cea din Marea Britanie, unde încercările de a porni exploatarea gazelor de șist au fost întârziate de către proprietari și grupările ecologiste.

„Industria uită că oamenii au preocupări legitime în legătură cu fracturarea, care nu vor fi îndepărtate de cei care îmbie cu bani cash. Simplul fapt ca încercările de convingere nu au putut câștiga disputa privind siguranța, dar ei trebuie să cumpere acordul, va arăta oamenilor că nimic bun nu poate veni dacă lași companiile extractoare să câștige”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ineos a făcut public un plan prin care proprietarii urmează să primească 4% din profit și încă 2% urmează să fie oferite comunităților locale. Oferta depășește oferta anterioară oferită de industrie de 1% și nu contravine legii britanice.

Compania estimează ca, în final, proprietarii și comunitățile locale vor primi aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline.

Tom Crotty, director în cadrul Ineos, a declarat: „Suntem înjurați dacă o facem și înjurați dacă nu o facem. Ni se spune capitaliști lacomi sau că oferim mită. De fapt, încercăm să replicăm aici sistemul care există în SUA”. Această ofertă substanțială oferită comunităților locale a luat prin surprindere întreaga industrie.

„Ca să fie clar, propunerea Ineos se referă la faza de transformare a gazului natural din gaz de șist, care se va întâmpla abia peste câțiva ani. În această faza ei se vor concentra pe activitățile de explorare și încercarea de a stabili cât din gazul de șist din acele zone poate fi recuperat cu profit”, a spus Ken Cronin, director executiv al UK Onshore Oil & Gas.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*