Ultimele Știri

Industria militară din România renaşte. Războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu i-au adus venituri uriaşe

Industria militară din România, încasări de un miliard de lei. Războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu au ajutat la revigorarea ei

arme

A fost nevoie ca lumea să ajungă pe un butoi de pulbere pentru ca industria românească de apărare să fie revigorată. Industria militară din România a renăscut o dată cu războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu. Anul acesta veniturile au crescut cu un miliard de lei, iar anul următor se anunţă unul şi mai bun. Pe lângă achiziţiile de armament ale Armatei Române, ar urma să crească mult şi exporturile. A apărut astfel un fenomen rar în industria de apărare din ţara noastră. Ca să facă faţă comenzilor, companiile au început să facă angajări.

Anul trecut, cele cinci mari fabrici de armament din cadrul ROMARM au ajuns la încasări totale de un miliard de lei, adică de peste 225 de milioane de euro, de patru ori mai mult decât veniturile înregistrate în 2013. La cele cinci fabrici de armament ale ROMARM lucrează în prezent 4.200 de oameni. Cei mai mulţi dintre ei, o mie, la Uzina Mecanică din Cugir, care anul trecut a avut cea mai spectaculoasă evoluţie a afacerilor. De la o pierdere de peste 20 de milioane de euro în 2013, a ajuns la un profit de aproape 100 de milioane de euro în 2014, la încasări de peste 125 de milioane de euro.

Anul acesta, numai exporturile de armament s-ar putea ridica la 90 de milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul trecut. În primul semestru din acest an, încasările au fost în creştere atât la Uzina Mecanică Sadu, care deşi a încasat mai mulţi bani, continuă să funcţioneze pe pierdere.

Uzina Mecanică din Cugir, pentru a face faţă comenzilor, a anunţat chiar că va face chiar angajări. Aşadar, scoate luna aceasta la concurs 80 de locuri pentru muncitori calificaţi pe poziţii de execuţie.

La export, cele mai multe arme româneşti produse în cele cinci fabrici ajung în Statele Unite şi Orientul Mijlociu. Principalele produse sunt armele de calibru mic, de infanterie și muniția pentru ele. De fapt, e vorba de puşti AKM, adaptate în aşa fel încât să poată fi vândute ca arme pentru civili în America.

În Orientul Mijlociu, cererea de armament românesc a crescut după ce mişcarea Statul Islamic a luat avânt şi a cucerit teritorii mari din Siria şi Irak. O altă sursă de tensiune în acea zonă a fost şi intervenţia militară a Arabiei Saudite împotriva rebelilor din Yemen, susţinuţi de Iran.

Războiul din Ucraina s-a văzut mai ales în comenzile interne. În luna ianuarie a acestui an, a fost semnat la Cotroceni Pactul pentru apărare, care prevede ca bugetul Armatei Române să ajungă la 2% din PIB până în 2017. Însă achiziţia de armament deja a început să crească.

În plus, companiile de apărare au fost ajutate să revină pe profit şi prin hotărârea de guvern prin care datoriile lor istorice faţă de stat au fost şterse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*