Ultimele Știri

Incident SUA-China: ‘Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra’

china sua bombrdier american

La nici două luni după precedenta criză dintre Beijing și Washington, Marea Chinei de Sud este scena unui nou incident.

Conform oficialilor Pentagonului, citați de Guardian, un bombardier american B-52 a intrat din greșeală în zona revendicată de Beijing în Marea Chinei de Sud, afirmă , Incidentul ar fi avut loc săptămâna trecută lângă reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, disputat între China și alte țări din zonă. Beijingul afirmă că arhipelagul se află în apele sale teritoriale și cere să i se respecte suveranitatea asupra unei zone de 12 mile nautice (20 de kilometri) în jurul insulelor, o pretenție pe care până acum Washington-ul nu a acceptat-o.

Ministerul chinez al Apărării a emis sâmbătă o declarație prin care acuză Statele Unite că tensionează în mod intenționat situația în zonă și cer Washington-ului să ia imediat măsuri pentru a preveni asemenea incidente. Ministerul afirmă și ca ‘va lua toate măsurile necesare pentru protejarea securității și suveranității Chinei.’

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA efectuează în mod regulat misiuni de antrenament în zonă cu avioane B-52, dar nu a existat nicio intenție de a intra în apele teritoriale ale Chinei. Surse neoficiale au atribuit incidentul condițiilor meteo, care l-au obligat pe pilot să se abată de la cursul stabilit inițial.

Forțele navale chineze au desfășurat în această săptămână exerciții de luptă în zona disputată din Marea Chinei de Sud. Nave de război, submarine, sisteme de detecție si de comandament aeropurtat și avioane de vânătoare au fost desfășuratepe o rază de acțiune de mii de kilometri, potrivit Cotidianului Armatei Populare de Eliberare.

Autoritățile chineze își revendică drepturile aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, bazându-se pe insulele artificiale construite aici și pe documente istorice și hărți vechi, ceea ce a dus la diferende cu Vietnam, Malaezia, Filipine, Taiwan și sultanatul Brunei. În octombrie, o criză a izbucnit după ce crucișătorul american USS Lassen s-a apropiat la mai puțin de 12 mile nautice de insulele artificiale construite de China în arhipelagul Spratly.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*