Ultimele Știri

‘Închisoare pe Viață’: Torționarul Alexandru Vișinescu poate primi 25 de ani de închisoare

visinescu

Procurorii au cerut 25 de ani de închisoare cu executare pentru torționarul Alexandru Vișinescu acuzat de crime împotriva umanității.

Conform noului Cod Penal procurorii puteau cere închisoarea pe viață pentru acuzația de crime împotriva umanității, dar Alexandru Vișinescu a depășit vârsta de 65 de ani. Procurorii au cerut instanţei o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vişinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase.

”Am fost ales să fiu la Râmnicu Sărat. Pentru că am fost corect, am fost recomandat să ajung acolo, nu am ajuns pur şi simplu. Dosarele deţinuţilor nu erau la mine, ci la Direcţia Generală (a Penitenciarelor – n.r.). (…) Am muncit foarte mult, am fost respectat. În condiţiile în care am fost atâţia ani la Râmnicu Sărat, înseamnă că am muncit şi am dovedit corectitudinea. Nu sunt eu de vină. Direcţia Generală nu a văzut? Putea să intervină. Deţinuţii nu erau la mine, erau la Direcţia Generală”, le-a spus Vişinescu magistraţilor.

„Deschideau celula, erai obligat să te întorci cu faţa la perete, nu aveai voie, când se descuia celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai pe pat în timpul zilei. Patul era tabu. Nu aveai voie să te sui la fereastră”, povestește Valentin Cristea, supraviețuitor din închisoarea de la Râmnicu Sărat.

Procurorii au preluat și mărturii din cărțile sau din interviurile celor care au murit înainte de începerea anchetei.

Ion Mihalache

Ion Mihalache

Se pusese la punct un sistem draconic pentru a ne distruge toate resorturile sufleteşti. (…) Dar ticăloşia n-a avut nicio limită, din contră, cu cât un deţinut era socotit mai important, cu atât tratamentul era mai dur, adică era socotit un duşman periculos pentru regim şi trebuia lichidat într-un mod oarecare”, se mai arată în rechizitoriu.

Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa, îşi amintesc supravieţuitorii.

El este vinovat pentru moartea lui Mihalache. L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că într-adevăr a murit acest mare opozant”, povestește Violeta Vâlcu, profesor.

La termenul de marţi, procurorii au cerut pedeapsa maximă prevăzută de lege, astfel torționarul și-ar putea petrece restul vieții în închisoare. Decizia instanței va fi afișată pe 24 iulie.

627x0Vișinescu la Râmnicu Sărat

P1060291Închisoarea Râmnicu Sărat

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on ‘Închisoare pe Viață’: Torționarul Alexandru Vișinescu poate primi 25 de ani de închisoare

  1. Asta trebuia inchis imediat dupa revolutie. Si tinut numai la carcera.
    De ce a fost lasat atitia ani sa huzureasca cu pensia de barosan?
    Pentru ca toti din sistemul criminal sa stea linistiti.

    Oricum aceasta dreptate pentru fostii detinuti politici vine PREA TARZIU !
    Dupa ce majoritatea tortionarilor nu mai traiesc pentru a fi judecati si condamnati.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*