Ultimele Știri

Închisoare cu suspendare pentru fostul ministrul al Apărării Corneliu Dobriţoiu

Corneliu Dobriţoiu

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, astăzi, la un an de închisore cu suspendare, în dosarul „Case pentru generali”.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

În acelaşi dosar, inculpaţii Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, iar Francisc Radici a primit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare.

În acest caz, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru fostul ministru USL al Apărării. De asemenea, s-a cerut şi degradarea militară a celor implicaţi în dosar. Până la final, pedepsele au fost contopite, iar fostul ministru al Apărării a fost condamnat, în final, la un an de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de trei ani.

În cazul lui Francis Radici, instanţa a decis condamnarea la doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi opt luni de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. După contopirea pedepselor, ICCJ a menţinut condamnarea cea mai grea, la care instanţa a adăugat un spor de două luni şi 20 de zile. În final, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, pe o perioadă de trei ani. Generalul Radici a fost achitat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu.

În ceea ce îl priveşte pe Constantin Tănase, instanţa a stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi opt luni pentru participaţie improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar după aplicarea unui spor a rezultat o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de încercare de trei ani.

Instanţa a dispus ca Radici şi Năstase să nu părăsească ţara fără să informeze organele judiciare, iar în termenul de supraveghere ei trebuie să execute o muncă neremunerată, timp de 60 de zile, la Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA sau la Centrul de plasament Cireşarii, din Capitală.

Sergiu Tudor Medar a fost condamnat la un an de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi două luni de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. ICCJ a contopit cele două pedepse, urmând ca el să execute un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.

Instanţa supremă l-a achitat pe Traian Pigui pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals intelectual.

Floarea Şerban a fost achitată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Gheorghe Rotaru a primit o pedeapsă de un an şi şase luni pentru participaţie improprie la fals intelectual şi două luni de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. În urma contopirii, instanţa a decis să suspende pedeapsa de un an şi şase luni pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

ICCJ a mai dispus condamnarea lui Gheorghe Gonciaruc la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, a lui Ionel Vizitiu la un an de închisoare cu suspendare, a lui Corneliu Duţă la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, precum şi a Mihaelei Matei la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul caselor preluate ilegal de la stat de fostul ministru al Apaărării Corneliu Dobriţoiu şi de alţi zece generali şi colonei a fost finalizat de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie pe 23 februarie.

În apărarea inculpaţilor, avocaţii au invocat vidul legislativ care exista la data producerii faptelor de care aceştia au fost acuzaţi, în ce priveşte condiţiile în care casele de serviciu puse la dispoziţie de Ministerul Apărării puteau fi cumpărate. Astfel, susţin apărătorii, generalii şi coloneii nu pot fi traşi la răspundere pentru faptul că le-au cumpărat.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată de procurorii anticurupţie în dosarul „Case pentru generali”, pe 4 septembrie 2013. Dobriţoiu este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Senatorul PNL face parte dintr-un lot de 11 persoane, printre care un comandor şi 7 generali de armată, care au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Apărării pentru care DNA a decis trimiterea în judecată în legatură cu achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Procurorii DNA au decis astfel trimiterea în judecată a generalui maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, „în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave”.

Conform rechizitoriului, în perioada 1999-2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, dar prin documentele astfel întocmite, i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*