Incertitudini legate de vizita președintelui Barack Obama la Hiroshima

  • Adelina Mitrache
  • 3 mai 2016
  • Externe

Barack Obama va deveni, la sfârșitul lunii mai, primul președinte american care vizitează Hiroshima, orașul distrus de bomba atomică în 1945? Nimic nu a fost încă hotărât, a afirmat luni Casa Albă, la mai puțin de o lună de summitul G7 organizat în Japonia, transmite AFP.

„Itinerariul președintelui în cursul vizitei sale în Japonia nu a fost încă stabilit”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Josh Earnest. „Este o posibilitate pe care am examinat-o de fiecare dată când președintele s-a deplasat în Japonia”, a adăugat el, refuzând să facă speculații legate de șansele unei asemenea vizite.

Președintele Barack Obama va participa pe 26 și 27 mai, la Ise-Shima, un mic oraș din centrul arhipelagului, la summitul șefilor de stat și de guvern din țările G7.

Secretarul de stat american, John Kerry, a devenit la jumătatea lunii aprilie oficialul american cu rangul cel mai înalt care a vizitat Hiroshima.

„Toată lumea ar trebui să vadă și să resimtă puterea acestui memorial”, a scris John Kerry în cartea de aur după vizitarea muzeului, mărturie apăsătoare a cuptorului nuclear care a devastat orașul când Statele Unite au lansat bomba, pe 6 august 1945 la orele 08.15.

„Sper că într-o zi președintele Statelor Unite va fi printre cei care vor putea veni aici”, a adăugat el, alimentând speculațiile privind o posibilă vizită a lui Barack Obama înainte de încheierea mandatului acestuia în ianuarie 2017.

Statele Unite au exclus întotdeauna posibilitatea de a prezenta scuze pentru bombardarea orașelor Hiroshima (140.000 de morți) și Nagasaki (74.000 de morți). Întrebat luni în legătură cu acest aspect, Josh Earnest a reafirmat că nu consideră că SUA trebuie să ceară scuze Japoniei.

În cursul vizitei sale, John Kerry, „profund emoționat”, a privit cu încredere spre viitor și a atras atenția că locul respectiv este înainte de toate o puternică aducere aminte a „obligației de a pune capăt amenințării armelor nucleare”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *