Ultimele Știri

Incertitudini legate de vizita președintelui Barack Obama la Hiroshima

Barack Obama va deveni, la sfârșitul lunii mai, primul președinte american care vizitează Hiroshima, orașul distrus de bomba atomică în 1945? Nimic nu a fost încă hotărât, a afirmat luni Casa Albă, la mai puțin de o lună de summitul G7 organizat în Japonia, transmite AFP.

“Itinerariul președintelui în cursul vizitei sale în Japonia nu a fost încă stabilit”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Josh Earnest. “Este o posibilitate pe care am examinat-o de fiecare dată când președintele s-a deplasat în Japonia”, a adăugat el, refuzând să facă speculații legate de șansele unei asemenea vizite.

Președintele Barack Obama va participa pe 26 și 27 mai, la Ise-Shima, un mic oraș din centrul arhipelagului, la summitul șefilor de stat și de guvern din țările G7.

Secretarul de stat american, John Kerry, a devenit la jumătatea lunii aprilie oficialul american cu rangul cel mai înalt care a vizitat Hiroshima.

“Toată lumea ar trebui să vadă și să resimtă puterea acestui memorial”, a scris John Kerry în cartea de aur după vizitarea muzeului, mărturie apăsătoare a cuptorului nuclear care a devastat orașul când Statele Unite au lansat bomba, pe 6 august 1945 la orele 08.15.

“Sper că într-o zi președintele Statelor Unite va fi printre cei care vor putea veni aici”, a adăugat el, alimentând speculațiile privind o posibilă vizită a lui Barack Obama înainte de încheierea mandatului acestuia în ianuarie 2017.

Statele Unite au exclus întotdeauna posibilitatea de a prezenta scuze pentru bombardarea orașelor Hiroshima (140.000 de morți) și Nagasaki (74.000 de morți). Întrebat luni în legătură cu acest aspect, Josh Earnest a reafirmat că nu consideră că SUA trebuie să ceară scuze Japoniei.

În cursul vizitei sale, John Kerry, “profund emoționat”, a privit cu încredere spre viitor și a atras atenția că locul respectiv este înainte de toate o puternică aducere aminte a “obligației de a pune capăt amenințării armelor nucleare”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*