Ultimele Știri

Începând de astăzi ar trebui să avem o scădere cu 12% la alimente

alimente

Odată cu reducerea taxei pe valoarea adăugată de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, preţurile ar trebui să scadă cu 12%.

Deşi această scădere a fost speculată în mod populist de guvern, la rândul lor marii retaileri au speculat importanţa acestei măsuri pentru relizarea unei campanii de promovare a produselor vândute la un preţ mai mic. Se pare că unii retaileri ar fi majorat chiar şi cu 30% preţul produselor, astfel încât începând de astăzi, tu ca cetăţean şi client vei cumpăra produse la un preţ piperat. Diferenţa de preţ va fi observată uşor dacă ai timp să treci şi pe la piaţă sau pe la un en-gross de cartier.

 Cu toate acestea, în urma campaniilor acerbe de promovarea şi ‘preţuri mici’ la produsele alimentare se ascunde o jonglerie a marilor comercianţi pentru a-şi păcăli clienţii, dar acesta va fi un subiect pe care îl vom dezbate în zilele următoare.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice.

În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013. Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.

Dacă un producător agricol vinde fructe unui comerciant, va aplica cota TVA de 9%, la fel ca şi comerciantul atunci când le vinde mai departe, indiferent de destinaţia ulterioară a fructelor, fie că sunt utilizate ca alimente, fie ca materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.

În cazul comercializării unor pachete care conţin atât produse alimentare (TVA 9%), cât şi nealimentare (TVA 24%), la un preţ total, se va aplica TVA diferenţiat pentru calculul costului, în măsura în care bunurile pot fi separate, altfel fiind aplicată TVA de 24% la valoarea totală a pachetului. De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.

Dacă un restaurant vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei, activitatea nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care se aplică TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă costul acestora ar fi evidenţiar separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage după sine aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client, se explică în normele de aplicare.

Cumpărătorii ar trebui să găsească noile preţuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât cea de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*