Ultimele Știri

Încă un pas pentru înființarea Instituției Copilului

Romania ar putea avea o noua institutie, Avocatul Copilului, inițiativă legislativă discutată în parlament chiar de Ziua Femeii, 8 martie. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii susține cauza. Și asta în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj , Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Fundaţia Terre des hommes în România, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie „Dr. Alexandra Zugravescu” și Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – ARTEMIS.

Este vorba despre proiectul pe care ONG-urile îl numesc  „Model de intervenţie multidisciplinară şi intersectorială pentru un răspuns coordonat şi eficient la nevoile copiilor victime ale violenţei în familie”.

În România, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), doar în primele şase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin includerea copiilor în sistemul de protecţie specială public sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 vorbeam despre 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii cobora sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului în cadrul familiei sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, prin muncă sau în vederea comiterii unei infracţiuni.

Tendinta de crestere este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „(…) numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare”, se precizează în Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei în familie 2013 – 2017.

În prezent, copilul victimă a violenţei în familie este audiat în mai multe rânduri de o serie de profesionişti -poliţist, procuror, psiholog/manager de caz, judecător. Audierile repetate, consumă timp, întârziind accesul copilului victimă la servicii sociale de care are nevoie pentru protecţia, suportul, recuperarea, reabilitarea şi reintegrarea sa. 

Recomandările internaţionale privind protecţia victimelor atrag atenţia asupra faptului că audierile repetate pot conduce la revictimizarea copilului şi la consecinţe negative importante asupra sănătăţii lui fizice şi psihice. Audierile repetate diminueaza capacitatea copilului de a furniza informaţiile necesare şi de calitate, cu ajutorul cărora, psihologul/manager de caz să poată identifica cu acurateţe nevoile copilului şi, respectiv, serviciile sociale necesare. Aceste servicii, pentru a fi eficiente trebuie să fie adecvate nevoilor copilului, ori dacă aceste nevoi nu sunt corect identificate, şi furnizarea serviciilor va fi deficitară. 

În România, sunt extrem de puţine servicii terapeutice pentru creşterea capacităţii de rezilienţă şi reabilitare a copiilor victime ale violenţei.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*