Ultimele Știri

Înapoi spre Evul Mediu: Cum ar arăta Europa dacă regiunile separatiste ar obține independența

Cum ar arăta Europa în cazul în care regiunile separatiste şi-ar câştiga independenţa?

Joi 18.09.2014 poate deveni o zi care poate schimba istoria secolului XXI, la sfârşitul acestei zile lumea ar putea arăta altfel dacă Scoţia îşi va câştiga independenţa.

Vă prezentăm o hartă cu regiunile separatiste cunoscute şi puternice, cum sunt cele Basce din nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei, sau unele mai puţin cunoscute, precum Savoyan League, care militează pentru independenţa regiunii Savoya, din nordul Franţei.

harta1

Europa s-ar putea întoarce la felul în care erau împărțite teritoriile în Evul Mediu. Harta de mai jos prezintă Europa aşa cum arăta în anul 1360, când multe grupări culturale îşi aveau propriul stat.

europa

Harta cu modul în care ar arăta Europa dacă toate mişcările separatiste existente în prezent pe continent şi-ar dobândi independenţa a fost realizată de Alianţa Liberă Europeană (EFA), care reuneşte „40 de partide progresiste din întreaga Europă, partide care sunt în acelaşi timp naţionaliste, regionaliste şi autonomiste şi reprezintă naţiuni fără stat, regiuni şi minorităţi tradiţionale”.

Spre exemplu, regiunea germană Bavaria, locuită de 12,5 milioane de persoane s-ar putea rupe de Germania. Aceasta a fost independentă până în 1871, când a fost încorporată de Germania.

O situație asemănătoare avem și în nordul Italiei, acolo unde Veneto, independentă până în 1797, manifestă tendințe tot mai puternice spre secesionism.

Tendințele secesioniste în Europa au căpătat anvergură la sfârșitul anilor ’70 ai secolului trecut, când taxele tot mai mari și birocrația de la nivel central au trezit numeroase nemulțumiri în rândurile regiunilor din mai multe state.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*