În timp ce unele stat ies din UE, altele intră! Ce țară va adera

  • Nicoleta Ungureanu
  • 2 iulie 2016
  • Externe

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a influențat mai multe țări să se gândească la posibilitatea de a urma acest exemplu. Altele însă, se gândesc să adere la Blocul Comunitar în anii care urmează.

Este vorba de Ucraina, care va adera la Uniunea Europeană în decurs de zece ani, conform premierului de la Kiev, Vladimir Groysman. Acesta a declarat că acordul de asociere cu UE a fost un factor cheie în demararea reformelor la Kiev, iar  Ucraina trebuie să se alinieze la standardele UE într-o serie de chestiuni, cum ar fi corupţia.

Însă oficialii UE s-au arătat nemulţumiţi de ritmul lent al reformelor, cât şi de situaţia politică volatilă de la Kiev. Oficialul ucrainian a mai spus că regretă rezultatul referendumului din Marea Britanie, adăugând că „respectă dreptul suveran al unui stat de a lua o astfel de decizie”.

Pe de altă parte, Cehia a anunțat de curând că ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE.  Președintele ceh Milos Zeman susține rămânerea Cehiei în UE si NATO și nu poate convoca organizarea referendumului, această atribuție aparținând parlamentului.

”Nu sunt de acord cu cei care susțin părăsirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum și să se poată exprima. Același lucru este valabil și pentru o ieșire din NATO”, a spus șeful statului ceh într-o întâlnire cu cetățenii în orașul Velke Mezirici, situat în estul Cehiei.

Mulți alegători din Cehia sunt sceptici în legătură cu Uniunea Europeană.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *