Ultimele Știri

În România o mână spală pe alta. Ca de obicei… doar mortul este vinovat!

AURA IOVAN

Accidentul din munţii Apuseni a făcut ecouri în presă, dar cum în România o mână se spală pe alta, totul a fost băgat sub preş. Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a prezentat la aproape doi ani raportul final privind cauzele accidentului aviatic din munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

Acest raport final ne arată încă o dată că instituţiile statului român se acoperă unele pe altele, iar adevăraţii vinovaţi sunt feriţi de Justiţie. Potrivit CIAS, avionul BN-2-YR-BNP s-a prăbușit din cauza depunerilor de gheață la carburatoare (givraj), fapt ce a condus la oprirea motoarelor. Totodată, susțin reprezentanții CIAS, pilotul Adrian Iovan a luat o serie de decizii greșite: a hotărât să zboare în condiții meteorologice care au favorizat givrajul, a zburat o lungă perioadă de timp în condiții de givraj și a decolat cu masa peste limita maximă admisă.

Cum se întâmplă ca de fiecare dată în România numai mortul este vinovat. Această prezentare din raportul CIAS este oarecum suspectă.

Cum a putut greşi atât de mult un pilot cu experienţă ca Adrian Iovan?

Totuşi acest pilot a reuşit să aducă aeronava la sol aproape întreagă cu toate persoanele aflate la bord în viaţă. Probabil cei de la CIAS au uitat să ne spună că aeronava BN-2-YR-BNP era un sarcofag cu probleme grave. Mulţi piloţi sunt trimişi la moarte sigură din cauza acestor aparate ieşite din uz şi de fiecare dată ei sunt singurii vinovaţi. Aşa că nu ar mai trebui să ne mai punem întrebări despre zecile de accidente aviatice care au loc în ţara noastră.

dosarul-accidentului-aviatic

La 2 ani de la acest accident nu avem Centre Operative pentru situaţii de urgenţă

La doi ani de la accident nu avem o legislaţie adecvată pentru intervenţiile de acest tip. România nu are un comitet de coordonare interministerial al misiunilor de căutare și salvare. O astfel de inițiativă a fost crearea Centrelor Operative pentru situații de urgență, parafate prin Ordonanța 1/2014. CIAS susține, însă, că actuala legislație prevede intervenția în masă, nu punctual pe tipuri de accidente. Să nu uităm de dispariţia planoristului Mircea Crăciun, care nu a fost găsit nici până în ziua de azi. Mii de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari au bătut munţii fără niciun rezultat.

Incompetenţa autorităţilor române ne lasă fără replici, nu mai avem cuvinte pentru aceşti oameni numiţi în funcţii pe criterii politice.

Studenta Aura Ion a murit din cauza unui şoc hipotermic şi traumatic

În raportul CIAS se arată că studenta Aura Ion a murit deoarece nu ar fi purtat centura de siguranţă. „O singură persoană a purtat centura de siguranță”, a precizat Eugen Suciu, expert CIAS și membru al comisiei de anchetă. Aura stătea lângă medicul Radu Zamfir – care a scăpat cu leziuni ușoare – pe ultimele două locuri. În momentul în care aeronava a lovit brazii, doctorul și-a pus, instinctiv, centura. Atunci când a aceasta a căzut în plan vertical, studenta a fost proiectată din scaunul aflat pe rândul cinci, către față, oprindu-se în spătarul scaunului din rândul doi și a suferit o fractură de coloană vertebrală. 

De Ramona Mănescu, Radu Stroe, şefii IGSU, STS, SMURD şi ROMATSA numai de bine

Ramona Mănescu posta pe Facebook, Stroe anunţa găsirea locului accidentului în mod eronat, Ponta chefuia la restaurant, IGSU şi SMURD căutau la dracu-n praznic, ROMATSA dădea din umeri, STS nu a fost în stare să localizeze nişte amărâte de telefoane. Aceasta a fost scena unei tragedii instituţionale. Numirea în funcţii a unor oameni fără pregătire specială poate provoca tragedii şi pierderi de vieţi omeneşti.

Ramona Mănescu

În România, Big Brother(STS) supraveghează, nu salvează: în mâinile unor autorităţi iresponsabile, „tehnica” pe care s-au cheltuit sute de milioane de euro „a dat rateuri”. STS s-a spălat pe mâini rapid, niciun vinovat. Poliţia Română are sistem performant de localizare GSM, dar îl foloseşte doar pentru infractori, nu şi pentru operaţiuni de salvare. Incompetenţii nu au fost în stare să localizeze telefonul doctorului Zamfir.

Ramona Mănescu nu și-a făcut datoria potrivit reglementărilor legale în vigoare. Ramona Mănescu posta pe blog în seara accidentului când trebuia să fie la minister să conducă o celulă operativă, așa cum îi cere legea. Ministrul de Interne, Radu Stroe, l-a anunţat în mod eronat pe Victor Ponta despre găsirea locaţiei aeronavei dispărute. Premierul, cum îl ştim, a ieşit imediat la televizor şi a anunţat descoperirea aeronavei, fapt ce a debusolat total echipele de căutare aflate pe teren.

Radu Stroe

Fără eroi din ţara moţilor aveam 7 morţi

Ţăranii din Apuseni au pornit au creat şi ei propria celulă de criză, care s-a dovedit mult mai eficientă decât toate autorităţile statului român la un loc.

“Am auzit de la televizor de avionul prăbuşit în Munţii Apuseni şi am plecat cu doi consăteni de-ai mei din satul Pietreasa să îi căutăm pe răniţi. 

Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun pădurar. Ne-am dus că noi suntem de-aici şi cunoaştem zona, iar când am ajuns sus pe munte am strigat, că era beznă de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Vârful Pietreasa şi am aflat că ar fi avionul într-o zonă cu pădure mijlocie, cu plantaţii. Din fericire, i-am găsit. Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci şi era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respiraţie gură la gură domnişoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit.

eroi

Răniţii strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maioul şi le-am făcut foc, şi am rămas numai într-o bluză mai subţire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig”, a spus Gheorghe Giurgiu unul dintre salvatori, adăugând că nu au putut face un foc prea mare pentru că lemnele erau ude.

Omenia, curajul şi demnitatea s-au dovedit mult mai eficiente decât un conglomerat de prostie şi incompetenţă din cadrul instituţiilor statului român.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*