Ultimele Știri

În estul Ucrainei e liniște! Armistițiul de la Minsk este respectat

razboiul din ucraina

Atât seperatiștii, cât și militarii ucraineni au încetat focul în sud-estul Ucrainei începând cu miezul nopții, conform armistiţiului convenit joi la Minsk. 

Înainte de miezul nopții, liderii ai autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, au anunţat că vor respecta prima prevedere a acordului de pace de la Minsk, prin care se angajează ambele părți să înceteze focul în regiunile din estul Ucrainei. Mai multe decât atât, OSCE  a anunţat printr-un comunicat de presă că membrii Grupului de contact au participat la o videoconferinţă la care au convenit să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi dezamorsarea conflictului în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

În acest scop, președintele ucrainean Petro Poroșenko a susținut un discurs televizat în care a ordonat forţelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei.

„Ordon acum forţelor armate ale Ucrainei, Gărzii Naţionale, unităţilor Ministerului de Interne, unităţilor de grăniceri şi unităţilor Serviciului de securitate al Ucrainei să înceteze focul începând din 15 februarie, ora 00.00”, a anunţat Petro Poroşenko.

De asemenea, liderul de la Kiev a îndemnat reprezentanții OSCE să urgenteze procesul de monitorizare a zonei conflictuale și să implementeze măsurile convenite în acordul de pace.

Deși are cam aceleași puncte precum și armistițiul semnat în septembrie anul trecut, partea ucraineană speră să fie respectat în totalitate, pentru că acordul precedent a fost implementat doar timp de o zi, după care atacurile s-au relansat în estul Ucrainei.

Ultima zi înainte de încetarea focului a fost una dntre cele mai fierbinți, peste 120 de atacuri militare fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.

Cele mai intense lupte s-au dat în același oraș Debaliţevo, care a rămas distrus, însă fără un rezultat pozitiv pentru separatiști. Militarii ucraineni în continuare mai au un coridor care face legătura cu teritoriile neocupate din estul Ucrainei, deși teroriștii au încercat să-i înconjoare.

Și Mariupol a fost ţinta unor noi atacuri de artilerie, batalionul „Azov” fiind nevoit să se retragă pentru câțiva kilometri.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*