Ultimele Știri

În Estonia s-a evitat câştigarea alegerilor de proruşi

Taavi Roivas

Deşi sondajele preconizau victoria proruşilor din Partidul de Centru la alegerile parlamentare din Estonia, rezultatele scrutinului desfăşurat, ieri, au anunţat victoria Partidului Reformei, aflat la guvernare, care a obţinut 27 la sută din voturi.

Potrivit rezultatelor finale anunţate de Comisia electorală a Estoniei, partidul Reformist al prim-ministrului Taavi Roivas a obţinut 30 din cele 101 de mandate legislative disponibile, iar cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană, are, astfel, toate șansele să fie din nou propus pentru această funcție.

Reformiștii au fost urmați de partidul prorus Centru, care a obținut 27 de mandate. Aceast partid este cunoscut pentru că a dominat politica din capitală şi este susţinut puternic de vorbitorii de limbă rusă din fostul stat sovietic.

Partidul Reformei şi Partidul de Centru au fost în aceeaşi coaliţie în trecut şi sunt în acelaşi grup în Parlamentul European. Dar relaţiile dintre ele s-au deteriorat după acuzaţiile dure şi criticile la adresa poziţiei adoptate de liderul Partidului de Centru cu privire la incursiunile Rusiei în Ucraina.

Actuala coaliție guvernamentală de la Tallinn este formată de partidul premierului Taavi Roivas și de social-democrați. Ca urmare a rezultatelor scrutinului de duminică, reformiştii trebuie să formeze o nouă coaliție, pentru că vor avea numai 45 de mandate în Parlament, insuficient pentru o majoritate parlamentară.

Partidul Social-Democrat a obţinut 15 la sută din voturi, iar conservatorii din IRL, un partid conservator considerat un partener ideologic mai natural pentru Partidul Reformei, a câştigat 14 mandate, clasându-se pe locul al patrulea, cu 13,7 la sută din voturi.

Campania electorală din Estonia a fost dominată de probleme socio-economice şi de securitate naţionale pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina. Estonia, Letonia şi Lituania şi-au recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991 şi au importante minorităţi ruse, iar această minoritate rusă sprijinea puternic Partidul de Centru. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*