Ultimele Știri

În două luni ar trebui organizate alegeri prezidențiale în R. Moldova

nicolae timofti

Organizarea alegerilor prezidenţiale la 24 mai, termenul de două luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte, este imposibilă, afirmă unele voci de la Chișinău.

Declaraţia a fost făcută de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika”.

„Nu ne putem încadra în acest termen prevăzut de legislaţie. Nu ne reuşeşte fizic până la 24 mai. În urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) de a reveni la alegerea directă a şefului statului trebuie să operăm modificări la Codul Electoral, Legea cu privire la alegerea preşedintelui, a altor acte legislative.

Partidele trebuie să reuşească să-şi desemneze candidaţii şi să desfăşoare campania electorală. Şi alegătorii trebuie să aibă timp pentru a-şi cunoaşte candidaţii. Mai sunt şi candidaţii independenţi, care vor avea nevoie de timp pentru colectarea semnăturilor pentru a fi înscrişi în cursa electorală. Cred că cel mai potrivit ar fi ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la toamnă”, a spus fruntaşul democrat, scrie IPN.

De altă părere este ex-judecătorul Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu.

„Termenul de 2 luni este prevăzut de modificările operate la Constituţie în 2001. Anterior acest termen era de trei luni. Odată ce s-a revenit la norma constituţională de până în 2001, înseamnă că termenul este de trei luni. Deci, alegerile prezidenţiale trebuie să se desfăşoare la sfârşitul lunii iunie, în pofida problemelor tehnice care există”, a spus fostul magistrat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*