Ultimele Știri

În Cluj ziua pompierilor a fost dedicată copiilor

Ce sens are să sărbătorim un eveniment important dacă nu ne bucurăm de el sincer şi cu toată fiinţa? Şi cine reuşeşte să se bucure într-o mai mare măsură de asemenea evenimente decât copiii? Poate că acesta a fost şi motivul pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj a hotărât să sărbătorească ziua pompierului alături de cei mici.

13 septembrie 1848

Ziua de 13 septembrie marchează actul eroic al unei companii de pompieri români din Bucureşti care, în anul 1848, s-a luptat cu o coloană a armatei otomane de douăzeci de ori mai numeroasă în bătălia de la Dealul Spirii. Ostaşii pompieri s-au luptat cu trupele de invazie turceşti care intrau în Bucureşti, acţionând în vederea apărării revoluţiei de la 1848.

În această eroică bătălie, compania de pompieri, primind ajutor şi din partea unor unităţi militare române şi a unor cetăţeni înarmaţi, au asaltat artileria duşmană, trăgând asupra turcilor din interiorul cazărmii, reuşind să provoace în rândul acestora sute de morţi şi răniţi.

Jertfa pompierilor din acea zi a fost sărbătorită din acel moment în fiecare an. După război, ziua de 13 septembrie a devenit, prin  Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, ziua oficială a pompierilor din România (puteţi citi o relatare mai detaliată a evenimentelor aici).

Ziua Pompierilor Români sărbătorită în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, Ziua Pompierilor a fost sărbătorită în principal în Parcul Central. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj a anunţat cu mult timp înainte evenimentele pe care aveau de gând să le desfăşoare cu ocazia acestei zile. În data de 12 septembrie 2014 s-au anunţat desfăşurarea unor ateliere interactive şi alte activităţi adresate în special copiilor.

Seria de activităţi se anunţa a se desfăşura între orele 10:00 – 14:00 în Parcul Central din Cluj-Napoca, incluzând : exerciţii demonstrative (descarcerare, salvări de persoane, prim ajutor, scafandri), expoziţii (de fotografii, de obiecte de vestigiu, de echipamente tehnice de intervenţie) şi activităţi destinate specific copiilor (diverse ateliere tematice şi jocuri interpretative).

Pentru ziua de sâmbătă, 13 septembrie, activităţile au fost anunţate a fi desfăşurate în cadrul sediului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Programul activităţilor pentru ziua de sâmbătă a fost anunţat ca începând de la ora 10:00 cu un scurt ceremonial militar şi continuând cu alocuţiuni şi avansări în grad a unora dintre membrii personalului.

Ziua-pompierilor

Activităţi educative pentru copii

În ciuda tuturor acestor activităţi care au fost anunţate şi planificate din timp, organizatorii au fost luaţi prin surprindere deoarece tragedia de la Galaţi provocată de viituri a împiedicat desfăşurarea evenimentelor conform planificării.

Cu toate acestea, pompierii nu au putut să-i dezamăgească pe principalii lor admiratori şi pe cei care trăiesc intens fiecare activitate la care au ocazia să participe – copiii. Astfel, micuţii curioşi entuziaşti au avut ocazia să participe la o parte dintre activităţile pregătite cu ocazia zilei pompierilor români, cum ar fi să urmărească o demonstraţie de descarcerare sau să participe la întreceri la ţintă cu jetul de apă amplasat în poligonul micului pompier.

Nu ştiu cum s-au simţit pompierii români clujeni de ziua lor sau cât de mulţumiţi au fost membrii organizatori ai evenimentului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, dar ceea ce pot să vă spun sigur este că cei mici s-au bucurat din plin de fiecare moment în care au putut să facă parte din „echipajul de pompieri” şi că pentru ei a fost cu adevărat o zi memorabilă.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*