Ultimele Știri

În ce condiții recunoaste statul român studiatul de acasă. Sute de părinți au optat pentru „homeschooling”

homeschooling-parinti-copii

Statul român recunoaște studiul de acasă doar dacă elevul este înscris într-o școală acreditată în străinătate și vine apoi să își echivaleze examenele în sistemul public.

Este amănuntul pe care orice părinte român trebuie să-l știe dacă vrea să-și țină copilul acasă și să devină profesorul lui, adică să intre în comunitatea homeschooling, despre care se tot vorbește în ultima vreme. Cinci sute de părinți din România au renunțat în ultimii ani la școala de stat și au ales pentru copiii lor o alternativă despre care spun că este mai flexibilă.

61835782-jpg

Ninel Lazăr este inginer și și-a înscris copiii la o școală privată acreditată în Alabama, SUA. Acolo, sistemul de învățământ public și privat este permisiv pentru homeschooling.

Ninel Lazăr: „Ideea a survenit brusc ca urmare a nevoii de a ne muta într-o altă locație. Ne-am întâlnit cu niște prieteni americani care locuiau în România și am văzut că fac asta, le știam copiii și am fost surprinși și am zis să facem și noi asta.”

A urmat împreună cu soția cursuri pentru părinți și de-abia apoi a primit acceptul școlii să-și înscrie copiii. În lipsa unui profesor, părinții sunt cei care îi îndrumă și îi supraveghează pe cei mici. Apoi, drumul a fost simplu: școala a trimis manuale și programa special concepută pentru homeschooleri. Copiii învață de pildă matematică, caligrafie, istorie sau cum să-și administreze banii de buzunar. Totul în limba engleză. Marele avantaj al instruirii de acasă este flexibilitatea.

Ninel Lazăr: „Dacă pun o întrebare sau dau un răspuns, să spunem ciudat, nimeni nu râde de ei sau pot pune o întrebare, ridică mâna, o cheamă pe mama sau îl cheamă pe tata și pot pune orice întrebare, oricât de stupidă ar părea.”

Taxele pentru un an școlar la o instituție din America pot ajunge și până la 4.000 de dolari. Apoi unul dintre părinți trebuie să lase cariera deoparte pentru educația copiilor.

În România nu se poate studia acasă în limba română și după curricula românească. Dacă un copil care a învățat în afara sistemului vrea să intre într-o școală publică sau să dea Bacalaureatul, trebuie să-și echivaleze studiile.

Ministerul Educației: „Pentru a putea susține Examenele Naționale, elevul care a urmat o formă de învățământ acreditată și implicit recunoscută legal de statul în cauză, poate beneficia de echivalarea studiilor. Există posibilitatea de a susține câteva diferențe, pe baza cărora se face echivalarea respectivă.”

6666666666

Până la o reglementare legislativă pentru școala făcută acasă, alternativa rămâne sistemul tradițional, care poate fi îmbunătățit prin pregătirea continuă a profesorilor și proiecte educaționale sau dotări pe bani europeni. La colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală spre exemplu profesorii au fost afară cu burse ca să vadă cum este „la ei”. Au importat modelul și l-au adus acasă.

Ionel Neagoe, director adjunct Colegiul Gheorghe Lazăr: „Nu ți se dă dacă nu cauți. Nu trebuie să pleci de la ideea că nu există o școală bună. Învățământul de stat are profesori foarte buni, dedicați, are școli care arată foarte bine, care sunt dotate și care le pot asigura copiilor un univers în care să se dezvolte așa cum trebuie. De exemplu am văzut în Anglia că studiaza limba chineză și am zis că este oportun și pentru copiii nostri, așa că noi în Lazăr avem limba chineză extracurricular. Sunt copii care pleaca cu burse în China.”

În prezent, în România aproape 2.000 de copii studiază acasă.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on În ce condiții recunoaste statul român studiatul de acasă. Sute de părinți au optat pentru „homeschooling”

  1. Fagaras lucia // 7 decembrie 2016 at 15:02 // Răspunde

    Buna ziua , sunt interesată sa iau legătura cu astfel de părinți din zona clujului și dacă se poate cu acest domn lazar

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*