Ultimele Știri

În ce condiții pot fi eliberați condiționat mogulii condamnați

Condamnații definitiv trebuie să plătească tot prejudiciul adus statului, pentru a putea fi eliberați condiționat. Aceasta este condiția din noul Cod Penal pentru a putea fi lăsați în libertate până la ispășirea totală a pedepsei.

Primul milionar condamnat și apoi eliberat condiționat după ispășirea numai a unei treimi din pedeapsa acumulată din trei sentințe finale cu închisoare este George Becali. Pe lângă conduită bună sau cărți scrise, principalul argument al eliberării sale a fost achitarea integrală a prejudiciului de aproximativ 3 milioane de euro în dosarul schimbului de terenuri, în care fusese condamnat la doi ani de închisoare.

Așadar, nici un condamnat nu poate fi eliberat înainte de termen dacă prejudiciul nu este recuperat, precum este specificat în articolul 100 din noul Cod Fiscal.

SECŢIUNEA a 6-a
Liberarea condiţionată

Art. 100

Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii

(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate

Totuși mai există posibilitatea de a fi eliberați fără a achita nimic, însă condamnatul trebuie să probeze că nu are nici o posibilitate să plătească, iar acest lucru ar fi aproape imposibil de susținut credibil în fața instanței în cazurile politicienilor, oamenilor de afaceri milionari, miliardari sau moguli, precum Ioan Niculae, Dan Voiculescu, George Copos, familia Becali etc.

Nici cei trecuți peste vârsta de 60 de ani nu pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei dacă prejudiciul nu este recuperat de statul român. De exemplu, în cazul lui Ioan Becali, 62 de ani și 6 ani și patru luni de închisoare, prejudiciul adus în Dosarul Transferurilor este de 10 milioane de dolari, însă eliberarea sa condiționată este exclusă deocamdată.

„Știți, de la domnul Ioan Becali, condamnat în 2012, trebuie recuperată suma de 17 milioane de lei. Nu figurează cu niciun fel de bun, nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri”, declara premierul Victor Ponta.

În aceste condiții, dacă ești condamnat într-un dosar de corupție alături de alții, niciun condamnat nu poate beneficia de eliberare condiționată, dacă prejudiciul nu este achitat până la ultimul ban.

Cel care s-a confruntat cu această problemă a fost George Copos, căruia Judecătoria Sectorului 5 i-a respins, în 25 februarie, propunerea de eliberare conditionată. Chiar dacă Copos a achitat 1 milion de euro în cazul Loteria I, n-a fost eliberat, fiindcă prejudiciul în cazul celuilalt dosar, al transferurilor de jucători, în care a fost condamnat trei ani şi opt luni de închisoare, n-a fost plătit. 

Statul român are de recuperat aproximativ cinci miliarde de euro de la condamnații de până acum, însă a fost recuperate în buget doar 1% din prejudiciile constatate de instanţe.

Cei care fură sunt și zgârciți, însă noua inițiativă a guvernului le va veni de hac. Peste o lună de zile va fi înfiinţată Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate, care se va afla în subordinea Ministerului Justiţiei şi va ocupa doar de executarea de terenuri, case și conturi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*