În cât timp va avea loc ieșirea Marii Britanii din UE

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 iunie 2016
  • Externe
marea britanie

Marea Britanie va avea doi ani la dispoziție să voteze ieșirea din UE, de la data primirii unui vot favorabil în acest sens. În timpul celor doi ani, Parlamentul poate bloca decizia ieșirii din Blocul Comunitar.

Britanicii vor decide pe data de 23 iunie dacă Marea Britanie va continua să rămână membră a Uniunii Europene sau va părăsi Blocul Comunitar. Dacă 50% plus unul dintre alegători sunt favorabili acestei decizii, ieșirea efectivă din UE se va produce după doi ani.

În această perioadă, Marea Britanie nu va mai participa la procesul decizional, dar va continua să fie sub incidența tratatelor și reglementărilor comunitare. Experții însă cred că procesul de negociere a Marii Britanii din UE va dura mai mult de doi ani.

Membrii Parlamentului britanic ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totuşi, este puţin probabil ca membrii Parlamentului să nu ţină cont de votul cetăţenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *