Ultimele Știri

‘În Brazilia sau India, oamenii lucrează și pe doi lei.’ Explicațiile ministrului Finanțelor pentru românii care se întreabă de ce nu cresc veniturile

anca paliu dragu

Bugetul pentru 2016 este gata. Primele date au fost publicate în urmă cu puţin timp de Ministerul Finanţelor. La o primă vedere se observă că bugetul este mai mare decât în 2015 şi a fost influenţat de contextul internaţional dificil, în sensul că Ministerul Apărării a primit mai mulţi bani. Au contat însă şi cerinţele oamenilor care au protestat în stradă, după tragedia Colectiv, căci sume în plus au primit şi sănătatea şi educaţia.

Potrivit proiectului de buget, Guvernul aşteaptă venituri, dar şi cheltuieli mai mari în 2016. Creşterea veniturilor va fi însă mai mică decât cea a cheltuielilor, astfel că deficitul bugetar să va apropia de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3 la sută din Produsul Intern Brut.

Pentru a păstra deficitul sub această ţintă, Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim pe economie la 1.200 de lei, la 1 ianuarie, aşa cum anunţase cabinetul Ponta.

„Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi a mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră”, a afirmat ministrul finanţelor, Anca Dragu.

„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a declarat Dragu la o întâlnire cu jurnaliştii.

Ca să fie înțeleasă, ministrul a găsit să dea ca exemplu statele BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“.

Astfel, salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, întrucât guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, astfel că majorarea nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*