Ultimele Știri

În 12 ani, vacanţa de vară determină pierderea a minim 1,3 ani de şcoală

O propunere de scurtare a vacanței de vară, pe parcursul căreia elevii uită tot ce au acumulat

Luni, 14 septembrie, cei aproximativ trei milioane de elevi din România vor reveni la cursuri, după o lungă vacanță de vară, de 84 de zile. În majoritatea statelor europene, deschiderea noului an școlar a avut loc la începutul acestei luni. Elevii din țările nordice a început școala de la jumătatea lunii august. 

În sensul acesta, fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu a făcut o propunere de scurtare a vacanței de vară, a cărei structură datează din perioada comunistă. După cum era de așteptat, inițiativa acesteia, destul de argumentată, a fost respinsă vehement. Propunerea a fost pusă în discuție chiar și în comisiile de specialitate din Parlament, fără succes însă.

De 25 de ani, România păstrează o structură a anului şcolar construită şi structurată pe priorităţile statului comunist. Atunci, școala începea, de facto, doar prin octombrie, la finalul practicii agricole.

Și în anul 2015 întâlnim aceeași situație: predarea noilor cunoștințe începe după 1 octombrie. Este nevoie de cel puțin două săptămâni de recapitulare, pentru a aduce elevii la nivelul la care erau la terminarea anului școlar.

Pentru profesori, vacanța de vară înseamnă o perioadă de concediu de care nu beneficiază angajații din alte domenii de activitate. Sunt oameni care și-au ales această meserie tocmai din aceste rațiuni. Pentru elevi, aceasta aduce și dezavantaje pe care mulți nu vor să le vadă: imense pierderi de informații. Sigur, există temele de vacanță, practică care a devenit în ultima vreme desuetă.

Concluzia este că structura anului școlar din România trebuie regândită, astel încât perioada de vacanță să fie distribuită într-un mod uniform. De asemenea, creșterea numărului de zile în care se țin cursuri înseamnă, implicit, mai puține ore de curs într-o zi, situație convenabilă pentru elevi.

Este nevoie de o dezbatere publică responsabilă cu privire la această propunere, la care să participe toate părțile implicate în procesul de învățământ.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on În 12 ani, vacanţa de vară determină pierderea a minim 1,3 ani de şcoală

  1. Cred co aceasta doamna nu cunoaste situatiea elevilor de la tara si nici situatiea financiara care uneori nu au bani nici sa se intoarca acasa pina le deconteaza cei in masura transportul Domnia sa. Sub ce regim a invatat?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*