Ultimele Știri

‘Îmi pare rău pentru Europa’. Mesajul numărului 2 de la Kremlin despre scutul anti-rachetă de la Deveselu

Într-un interviu exclusiv acordat revistei Time, premierul rus Dmitri Medvedev a explicat recenta sa declarație privind reizbucnirea războiului rece, dar nu a alungat temerile privind politica Kremlinului față de Occident – și de țara noastră.

După Conferinta de Securitate de la Munchen, unde prim-ministrul rus a anunțat că “am alunecat într-un nou război rece”, corespondentul Time la Moscova, Simon Shuster, a reușit să obțină un interviu cu Medvedev în care acesta a explicat declarația și a încercat să prezinte într-o lumină mai pacifistă politica Kremlinului.

Război rece sau război fierbinte?
„Niciodată nu am spus că a început un nou război rece, dar am spus că deciziile NATO aduc tot mai aproape perspectiva unui nou război rece”, a declarat premierul rus. „Stoltenberg a spus, înaintea mea, că Rusia trebuie controlată, contingentele militare trebuie sporite și apărarea la granițe, întărită. Dacă astea nu sunt pregătiri pentru un nou război rece, atunci pentru ce sunt? Pentru un război fierbinte?”

„Nu ne dorim niciun fel de confruntare. Nici în regiunea Balticii, nici în Turcia – nicăieri”, a spus Medvedev, în opinia căruia există membri NATO „agitați”, care provoaca conflicte cu alte state. Ca exemplu, el a vorbit despre liderii statelor baltice, care „au coșmaruri despre Uniunea Sovietică, crize și revolte. Așa se guvernează statele baltice, invocă teama de Rusia pentru a primi voturi”.

Noile arme ale Rusiei

Medvedev a răspuns și la o întrebare privind noile arme ale Rusiei despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, presupunându-se că arsenalul Kremlinului, ar putea include rachete cu rază medie de acțiune ce pot lovi cu focoase nucleare orice țintă din Europa și sunt interzise de tratatele internaționale.

„Când cineva discută despre arme nucleare inovatoare, proiecte noi și vechi, trebuie să luăm în considerare faptul că lumea s-a schimbat și armele s-au schimbat odată cu ea. Da, există în continuare aceste arme ucigătoare care pot face planeta de nelocuit”, i-a declarat Medvedev corespondentului Time. „Dar sunt și alte tipuri de arme despre care nu se discută deschis niciodată. De exemplu, așa numitul concept de lovituri globale non-nucleare dezvoltat de SUA și NATO și bazat pe rachete convenționale de mare precizie. Este foarte înspăimântător. Dacă sute sau mii de astfel de rachete sunt folosite într-un atac, consecințele pot fi la fel de devastatoare. Și nu există restricții în privința lor.”

foto 1

Scutul de la Deveselu îi deranjează pe ruși

În acest context, Medvedev s-a referit și la scutul american anti-rachetă instalat în țara noastră. „Nu suntem deloc fericiți cu ideea unui sistem de apărare anti-rachetă. De fapt, a contribuit la reducerea capacității noastre nucleare. S-a anunțat că va apăra Vestul împotriva Iranului și a posibilelor atacuri din partea unor state infractoare. Acum Iranul a devenit o națiune prietenă, sancțiunle i-au fost ridicate, dar rachetele au rămas”, a spus premierul rus.

Din declarațiile acestuia rezultă că el include sistemul de la Deveselu în categoria celor capabile de lovituri globale non-nucleare, deși la ora actuală nu există încă astfel de sisteme nici în SUA, ele fiind doar în stadiul de proiect.

foto 2

Rebelii sirieni, „criminali și teroriști”

Referitor la Siria, unde Rusia e văzută drept cheia rezolvării războiului, numărul 2 de la Moscova a spus că țara sa “nu intenționează să rămână în Siria o veșnicie” și că rolul pe care îl vor juca forțele rusești în acel teatru de conflict nu va fi decis de Bashar al-Assad, ci de Vladimir Putin. Însă Kremlinul nu este de acord cu susținerea rebelilor anti-Assad, pe care îi consideră “criminali și teroriști”, la fel ca pe luptătorii ISIS.

“Diferențele religioase între ei sunt ipotetice. Trec de la o grupare la alta din diverse motive. […] Ne amintim cu toții cum talibanii s-au transformat în Al-Qaeda, Al-Qaeda s-a transformat în altceva și apoi totul s-a transformat în Statul Islamic. Așa trăiesc acești oameni”.

Moscova nu crede în refugiați
Referitor la criza refugiaților, Medvedev a exprimat o opinie similară cu cea a extremiștilor de dreapta din Occident, despre care se presupune că ar avea susținerea Kremlinului. “Cu toții înțelegem ce ar putea rezulta din apariția unor colonii de refugiați din regiuni tulburate în inima Europei. Discursurile diferă, dar dacă întrebi oamenii de pe stradă în orice țară, fie Franța, Germania, Italia sau Marea Britanie, dacă vor ca 1,5-2 milioane de oameni din Orientul Mijlociu să se stabilească în țara lor, e puțin probabil că vor fi încântați de idee. Statele UE sunt la originea problemei” […] Uniunea Europeană a devenit prizonierea unei politici a migrației dezechilibrate. Sincer, îmi pare rău pentru Europa”.

Referitor la sancțiunile aplicate de Occident Rusiei, pe care Medvedev ar fi trebuit să le discute la Conferința de Securitate de la Munchen, premierul a spus că “de fiecare dată când a deschis subiectul sancțiunilor toată lumea se uita la podea ca și cum n-ar fi avut nimic de-a face cu asta… și toti spun că le-au fost impuse și sunt împotrivă. […] Nu e cinstit. A fost decizia colectivă a prietenilor noștri europeni. Toți au votat prentu, nimeni nu s-a opus. Nu au de ce să se rușineze. Să spună deschis: am vrut să vă pedepsim!”

Interviul complet îl puteți citi pe site-ul Guvernului Rusiei (în limba engleză)

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*