Ieşirea Marii Britanii din UE va avea ca efect consolidarea rolului NATO

  • Nicoleta Ungureanu
  • 27 iunie 2016
  • Externe

Ieşirea Marii Britanii din UE va avea ca efect consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, comentează revista Foreign Policy.

Britanicii se vor confrunta cu diverse probleme, după luarea deciziei de a părăsi Uniunea Europeană. Printre acestea se numără criza economică sau slăbirea economiei britanice.

„Cetăţenii s-au pronunţat, iar Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Statele Unite şi Europa se vor confrunta cu o serie de veşti proaste generate de această decizie: criză economică, slăbirea economiei britanice, instituţii europene mai slabe, şanse mari de ieşire a Scoţiei din Marea Britanie – acestea sunt doar unele dintre provocări. Instituţiile politice şi economice occidentale par să fie într-o situaţie mai proastă decât în urmă cu câteva zile”, notează Foreign Policy.

În ciuda numeroaselor efecte negative, ieșirea Marii Britanii din UE ar putea duce însă și întărirea Alianței Nord-Atlantice.

„Singura excepţie ar putea fi la nivel militar. Oricât de contraintuitiv ar părea, ieşirea Marii Britanii din UE probabil va crea o Alianţă Nord-Atlantică mai puternică”, subliniază Foreign Policy.

Motivul pentru care s-ar putea ajunge la această urmare este preocuparea mai mare a NATO în legătură cu aventurismul Rusiei.

„Există câteva motive pentru care ieşirea Marii Britanii din UE va facilita consolidarea alianţei militare transatlantice. În primul rând, este vorba de preocuparea din ce în ce mai mare a tuturor statelor NATO – inclusiv a multor state UE, dar şi a Statelor Unite, Canadei, Norvegiei şi Turciei – în legătură cu aventurismul Rusiei conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a avut mereu obiectivul de a fi cea mai puternică entitate politică din Europa şi probabil va căuta modalităţi de a profita şi mai mult de efectele centrifugale ale democraţiilor din vestul Europei. Încă de la înfiinţare, NATO a furnizat cel mai determinat echilibru militar împotriva acestor eforturi, asftel că popularitatea Alianţei va creşte în Europa”, argumentează Foreign Policy.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *