Ultimele Știri

Iaţeniuk: Atât timp cât Putin este preşedintele Rusiei, Crimeea nu va reveni sub controlul Ucrainei

 Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iațeniuk,  a declarat miercuri  în cadrul unei conferințe desfășurate la  Consiliul pentru Relații Externe, că Ucraina nu va avea control asupra Crimeii atât timp cât Putin se află la conducerea Rusiei.

„Nu trebuie să subestimezi adversarul niciodată. Deci cred că atât timp cât Putin este la putere, Kievul are foarte puţine şanse de a obţine controlul în Crimeea şi chiar în estul ţării”, a declarat Iaţeniuk, la New York.

Premierul Ucrainei se arată nemulțumit de poziția Rusiei,  apreciind că această ţară „este mai mult un membru al insecurităţii, decât un membru al Consiliului de Securitate” al ONU, deoarece nu respectă principiile Naţiunilor Unite. Adresându-se Adunării Generale a ONU, Iațeniuk  a cerut ca Rusia să retragă trupele din estul Ucrainei,  „să fie oprită  furnizarea de teroriști conduși de Rusia” și „să se înceapă discuții reale  pentru pace.”  De asemenea, el  a declarat că Rusia trebuie să respecte „toate punctele”  acordului de încetare a focului încheiat între rebeli și Kiev în Minsk, pe 5 septembrie. Premierul ucrainean consideră că scopul lui Vladimir Putin este restaurarea Uniunii Sovietice şi crede că preşedintele rus „nu va renunţa uşor la aceast plan”.

Arseni Iațeniuk a solicitat comunității internaționale să mențină sancțiunile împotriva Rusiei până când Kievul „va recâștiga controlul asupra întregului său teritoriu”, inclusiv Crimeea.

„Îi îndemnăm pe partenerii noştri să nu ridice sancţiunile, deoarece Ucraina încă nu a recăpătat controlul asupra integrităţii teritoriului său”, a spus Iaţeniuk.

Prim-ministrul ucrainean șî-a exprimat, totodată, regretul că Ucraina nu va putea deveni în curând membru al NATO, apreciind că unele ţări din cadrul alianţei nu aprobă această idee.

În ciuda declarațiilor repetate ale Moscovei că plebiscitul din Crimeea  a fost în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, Occidentul și Kievul au refuzat să recunoască legalitatea  reunificării peninsulei ucrainene  cu Rusia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*