Ultimele Știri

Hoţia intelectuală a devenit lege. Ordonanţa plagiatorilor a fost adoptată cu voturile PSD-ALDE

ecaterina andronescu

Ordonanţa care îi avantajează pe plagiatori a fost adoptată luni în plenului Senatului, for decizional în acest caz. Legea dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală comisă. De asemenea, titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei.

Punctul de vedere al Guvernului, exprimat de Laurenţiu Vlad, secretar de stat al Ministerului Educaţiei: Modificările legislative, deşi declarativ au scop descentralizarea, riscă să submineze calitatea învăţâmântului superior din România. Ministerul Educaţiei şi Guvernul susţin forma iniţailă şi argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ: Comisia a analizat cererea de reexaminare şi propunem un raport de respingere a cererii de reexaminare. Pentru calitatea unei teze de dctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Potrivit acestei legi creşte responsabilitatea şclii universitare şi nicăieri în lume nu există o instituţie deasupra universităţii care să acorde titlul. Aş vrea să aprecizez că aceste prederi nu desfiinţează CNATDTCU. Rămane instanţa de recurs pentru toate tezele elaborate. Nu se poate retrage titlul decat prin ordin de ministru. Universitatea este obligată să-şi stabilească filtre. Prin intervenţia Comisiei, sancţiunile s-au înăsprit. Sancţiunile prin care Universitatea le poate da, fie CNATDCU, merg până la retragerea titlului. Este vinovată şi Universitatea care a acordat titlul în aceeaşi măsură.

Cristiana Anghel, senator ALDE: Recomand Ministerului să stea mai puţin în faţa televizorului. Mihnea Costoiu, senator PSD, fost ministru al Educaţiei: Acest proiect a fost dezbăturu în Consiliul Naţional al Rectorilor şi în unanimitate a fost susţinută. Sunt surprins de actualul ministru, în calitate de rector. A fost o dezbatere amplă, cu argumente pro şi contra. În acest moment, Consiliul devine forul principal de cenzură. I se întăreşte rolul.

Daniel Barbu, senator ALDE: Am auzit punnctul de vedere al Guvenrului în care socoteşte că o lege subminează ceva. Mi se pare că este un limbaj inacceptabil. Nu ţin minte că s-au pronunţat asemenea cuvinte. Rog reprezentantului Ministerului să-i transmită premierului că un asemenea limbaj nu poate fi acceptat într-un Parlament. Cer Biroului Permanent că, dacă nu premierul, măcar ministrul să vină să-şi ceară scuze în plenul Senatului.

Senatorul PNL Dumitru Oprea, secretar al Comisiei de Învăţământ: Membrii PNL nu au votat. Nu s-a votat în unanimitate, ci cu majoritate de voturi. Comisia de Învăţământ a adoptat un raport de respingere a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema ordonanţei plagiatului, prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, iar aceste titluri nu se mai acordă prin ordin de ministru, ci prin hotărârea Senatului fiecărei Universităţi.

„În şedinţa din 5.10.2016, reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în Cererea de reexaminare, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea Cererii de reexaminare”, se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei, Ecaterina Andronescu şi contrasemnat de liberalul Dumitru Oprea, secretarul Comisiei. 

Citeste mai mult: adev.ro/oetokp

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*