Ultimele Știri

VIDEO: Hollande, promisiune solemnă: „Nu vom ceda nici fricii, nici urii! Vom face totul pentru a distruge armata de fanatici”

„Nu vom ceda nici fricii, nici urii”, a declarat vineri președintele francez Francois Hollande, aducând un omagiu victimelor atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, informează AFP.

‘Cei care au murit în 13 noiembrie încarnează valorile noastre, iar datoria noastră este, mai mult ca niciodată, să le facem să trăiască. Nu vom ceda nici fricii, nici urii. Și dacă furia ne cuprinde, noi o vom pune în serviciul hotărârii calme de a apăra libertatea’, a declarat președintele francez, în timpul unui discurs de circa 15 minute, susținut în cadrul unei ceremonii naționale de reculegere.

În același discurs, Hollande a promis ‘în mod solemn’ că va face totul pentru a ‘distruge armata de fanatici’ care au comis masacrul din 13 noiembrie.

Franța a adus, vineri, un omagiu solemn emoționant celor 130 de oameni uciși și 350 de răniți în atentatele de la Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Circa 2.600 de persoane, printre care numeroase familii ale victimelor și răniților, participau la această ceremonie națională, în curtea de onoare de la Hotel des Invalides, celebru monument cu cupolă aurită din inima Parisului.

Cu toate acestea, câteva dintre familiile victimelor au refuzat să se asocieze acestui omagiu, considerând că guvernul francez nu a făcut nimic după primele atentate sângeroase din ianuarie, revendicate și ele de SI, pentru a preîntâmpina comiterea altor atacuri.


Liste de victimes des attentats du 13 novembre

„Ce vor teroriştii? Să ne despartă? Vor eşua, pentru că ei au cultul morţii, dar noi avem dragostea de viaţă. Noi îl cunoaştem pe duşman. Este ura. Cea care a lovit la Bamako, la Tunis, la Paris. Este fanatismul, obscuratismul, cel al unui islam fără moralitate care neagă mesajul cărţii sale sfinte”, a subliniat Hollande în cadrul discursului.

Preşedintele a spus că pentru a câştiga lupta împotriva Daesh, Franţa poate conta pe militarii ei, pe poliţişti, pe jandarmi, pe Parlament şi „mai ales, pe fiecare francez”, pentru ca aceştia să adopte toate măsurile necesare apărării ţării.

„Vom duce această luptă până la final şi o vom câştiga. (…) Nu ne vom schimba, vom fi uniţi în ceea ce este esenţial. Dacă am căuta un cuvânt pentru a califica acest elan, acest cuvânt există, este fraternitatea”, a precizat acesta.

Făcând referire la generaţia viitoare, Hollande a declarat că aceasta „va avea curajul să ia în propriile mâini viitorul naţiunii franceze. „Libertartea nu cere să fie răzbunată, ci să fie deservită. Această generaţie va şti să dea dovadă de măreţie, ea va trăi pe deplin în numele celor morţi pe care îi plângem astăzi. Această generaţie a devenit chipul Franţei”, a subliniat şeful statului francez.

Potrivit Le Figaro, aproximativ 2.000 de persoane au participat la ceremonia care a avut loc vineri în Curtea Invalizilor de la Paris, pentru a duce un omagiu victimelor atentatelor din noaptea de 13 spre 14 noiembrie. Numeroase persoane rănite în aceste atacuri au participat la eveniment. Numele victimelor, majoritatea cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, au fost citite unul câte unul.

Membri ai Guvernului, adunărilor, instituţiilor, partidelor politice şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai religiilor au fost prezenţi la acest omagiu naţional. Printre personalităţile politice care au asistat la ceremonie se numără Laurent Fabius, Nicolas Sarkozy, Marine Le Pen, Christian Jacob, Bernard Cazeneuve, Alain Juppé, Anne Hidalgo, precum şi primari ai arondismentelor parisiene, informează cotidianul Le Figaro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*