Hollande amenință cu blocarea tratatului de liber schimb UE-SUA (TTIP)

  • Adrian Marinescu
  • 4 mai 2016
  • Externe
franta

Președintele francez, François Hollande, a declarat că nu susține acordul TTIP în forma sa actuală. Potrivit unor documente scurse luni în presa străină, între UE și SUA există „diferențe ireconciliabile” privind protecția consumatorului și protecția mediului.

Franţa a anunţat și prin vocea ministrului Matthias Fekl că intenţionează să „îngheţe negocierile”, considerând că Europa primeşte prea puţine avantaje în schimbul deschiderii pieţei pentru mărfurile din Statele Unite, relatează BBC.

Reacţia lui Fekl nu este fără precedent, ministrul Comerţului din Franţa ameninţând şi în cursul anului trecut că va ieşi de la negocieri dacă negociatorii SUA nu reduc din pretenţii.

Acum însă, anunţul făcut de oficialul francez vine după ce Greenpeace a dat publicităţii un dosar privind clauzele trecute în acord, în opinia grupului de militanţi pentru mediu afacerea UE-SUA subminând sănătatea publică a europenilor.

„Este un acord care, în formă actuală, ar reprezenta o afacere proastă”, a admis ministrul Comerţului din Franţa.

TTIP ar putea afecta până şi acordul de mediu semnat de statele ONU în cadrul summitului de la Paris, a mai avertizat Fekl.

Citește și: Jamie Oliver: „Nu-i lăsaţi pe americani să ne pună hormoni şi pesticide în farfurie”

Politicienii francezi sunt îngrijoraţi că semnarea acordului TTIP ar putea reduce gradul de protecţie pentru produsele agroalimentare din ţara lor, dar şi de faptul că firmele mici şi medii din Franţa vor ajunge cu greu pe piaţa nord-americană.

„Acordul nu poate fi semnat fără Franţa şi, cu atât mai puţin, împotriva intereselor noastre”, a menţionat oficialul de la Paris. Pentru a intră în vigoare, Parteneriatul Transatlantic trebuie vizat de reprezentanţii tuturor celor 28 de state membre UE.

Ultima rundă de negocieri între cele două părţi s-a derulat săptămâna trecută, iar reprezentanţii Comisiei Europene au afirmat că speră că acordul să fie încheiat în cursul acestui an, pentru a evita riscurile politice generate de organizarea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Citește și: Pericolele Tratatului de Liber Schimb SUA/UE(TTIP): Vampirii corporatiști încearcă să sugă 4 miliarde din România

Din punct de vedere al reglementărilor, se crede că TTIP ar putea armoniza legislaţia în cadrul blocului comunitar european, deşi voci critice susţin că ar putea însemna, în acelaşi timp, şi o slăbire a restricţiilor legale din diverse sectoare, clauzele avantajând marile corporaţii.

Conform unei estimări emise de Centrul de Cercetare pentru Politici Economice, potenţialele câştiguri ale statelor europene din acordul de liber schimb cu SUA ar ajunge la 119 miliarde de euro anual, în vreme ce partea americană ar beneficia de câştiguri de 95 de miliarde de euro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *