Ultimele Știri

Hitler, o copilărie nefericită

Una dintre cele mai temute personalități ale istoriei, „salvatorul Germaniei”, cum se autointitula Hitler, generează, în continuare, multiple întrebări asupra ascensiunii sale spre putere și a modului în care a gestionat conducerea Germaniei.

De la spionul militar la conducătorul Partidului Nazist, Hitler a dus un război murdar, cu numeroase intrigi și acte propagandistice, prin care și-a pus amprenta nefastă asupra istoriei umanității.

Firea omului din spatele instrumentării celui de-Al Doilea Război Mondial este prea puțin cunoscută publicului larg.
Ea își are rădăcinile în copilaria tumultoasă și suferindă, care i-a conturat lui Hitler o personalitate contradictorie, cu un temperament paranoic și coleric, fiind mânat mereu de o enormă sete de putere.

Adolf Hitler s-a născut în 1889, la Braunau am Inn, o mică localitate din apropiere de Linz, în vecinătatea graniței Austriei cu Germania. Fiu al unui vameș austriac, Hitler a nutrit, constant, nevoia de a-și depăși propria condiție, pentru a accede la cele mai înalte cercuri ale Vienei secolului XX. Viața însă a avut alte planuri cu cel care avea să fie considerat responsabilul Holocaustului.

 Adolf Hitler                                                                     

Relația dificilă pe care o avea cu tatăl său, i-a creat lui Hitler o dependență bolnăvicioasă față de mama sa, Klara Hitler. Teama acesteia că își va pierde și cei doi copii rămași, pe Adolf și Paula, i-a accentuat latura protectivă față de copii, însă mai ales față de mezinul familiei. Adolf, la rândul său, a idolatrizat-o și s-a simțit protejat de acțiunile violente ale unui tată autoritar și despotic, care ar fi vrut ca și fiul său să urmeze aceeași carieră, pe cea de vameș.

 

Klara_Hitler                                                                 

Viața de funcționar îi displăcea total lui Hitler pentru că presupunea un program rigid și un salariu mic. El era atras mai mult de o carieră artistică, fiind mânat de o sinceră pasiune pentru pictură și arhitectură, adăugându-se la toate acestea și prestigiul imens de care se bucurau artiștii vremii. Pentru a-i demonstra tatălui său că nu își dorește să urmeze o carieră de funcționar, Hitler a decis să ia note din ce în ce mai  slabe la liceul din Leonding, aflat la 6 Km de Linz, unde familia se mutase în 1898. 

Din acest motiv, Adolf a trebuit să repete ultimul an și a devenit foarte selectiv cu materiile cărora le oferea o atenție deosebită. Cu toate acestea, el nu a fost dintotdeauna un elev slab la învățătură. În școala primară, Hitler a fost un elev silitor, fascinat de manifestările religioase, motiv pentru care a vrut să devină preot, însă această tendință a fost uitată, deoarece, în scurt timp, și-a descoperit  pasiunea pentru bătălii și războaie, mai ales după citirea unei faimoase cărți despre războiul franco-prusac din anii 1870-1871, „detonatorul” ideii sale obsesive de a crea un nou Reich.

Decis să urmeze o carieră artistică, Adolf primește primul șoc în viață, după ce a fost declarat respins la examenul de Belle-Arte din Viena, din cauza calității slabe a lucrărilor sale. Deși a fost respins, nu acceptat ușor înfrângerea, decizând să meargă la rector pentru a-i cere explicații pentru această nedreptate. Răspunsul primit i-a îndreptat atenția spre arhitectură, însă nu s-a putut înscrie pentru că nu avea diplomă de bacalaureat.

Eșecul profesional a fost urmat de o nouă lovitură emoțională, odată cu moartea mamei sale, care a suferit de cancer mamar. Operația și tratamentul nu au dat rezultate, Klara stingându-se din viață  în 1907. Pierderea ființei dragi a lăsat un gol imens în sufletul lui Hitler.

Unele explicații care s-au dat pentru aversiunea lui față de evrei, ar fi tocmai  originea evreiască a medicului care a îngrijit-o pe mama sa în timpul îndelungatei boli a acesteia.

În ciuda întâmplărilor tumultoase prin care a trecut, Hitler a decis să-și urmeze visul de a fi artist într-un oraș cosmopolit, așa cum era Viena la aceea vreme, luptându-se să supraviețuiască din modesta pensie pe care o primea și din banii proveniți din vânzarea tablourilor sale. A continuat să picteze clădiri, peisaje, portrete, ba chiar și produse cosmetice și lenjerie de damă.

Hitler paintings          Hitler paintings

Viața  la Viena l-a transformat pe Hitler într-un critic feroce al sistemului politic în care trăia, împingându-l să citească gazetele antisemite, care i-au augmentat ura față de evrei. Mulți istorici consideră că acțiunile antisemite ale lui Hitler au fost, de fapt, o răzbunare din cauza respingerilor repetate de la Academia de Belle-Arte, care pe vremea aceea era condusă de evrei.

În 1913, Adolf se hotărăște să se mute la München  pentru a scăpa de serviciul militar în Austria. Trăia izolat de lume, într-o cameră din casa unui croitor de damă pentru care plătea o chirie de 12 mărci pe lună. Continua să picteze tablouri care nu erau decât niște reproduceri după cărți poștale și le vindea apoi prin intermediul galeriei Stuffle, din Maximiliansplatz.

La începutul Primului Război Mondial, Hitler s-a înscris ca voluntar în armata bavareză, iar în scurt timp a fost decorat cu Crucea de Fier, după ce a luptat la Messines și Wijtschate. Pe parcursul războiului s-a remarcat ca soldat într-un mod deosebit, prin curaj și disciplină, însă originea austriacă l-a împiedicat să urce treptele carierei militare, dincolo de gradul de caporal.

Hitler

După încheierea războiului, Hitler a continuat să lucreze pentru armată, ca spion militar, contribuind la eliminarea mișcărilor socialiste care se manifestau la vremea respectivă în toată Germania.

Copilăria lui Hitler nu lăsa să se întrevadă că tânărul indecis și temător, dependent de mama lui și puțin înzestrat pentru studiu, se va transforma, în cele din urmă, în conducătorul unei națiuni, alimentându-i iresponsabile ambiții expansioniste. Periculoasa minte paranoică a lui Hitler a găsit un teren fertil pentru ideile sale într-o Germanie caracterizată de tendințe naționaliste și antisemite.

Șantajul, manipularea și intrigile au reprezentat o armă a guvernării, care a stat la baza sporirii puterii lui Adolf Hitler, care a urcat treaptă cu treaptă spre cele mai înalte culmi ale carierei politice. În urma sa au rămas mii de victime ale ideilor sale iraționale, simbol al cruzimii unui fanatic însetat de putere și răzbunare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*